Napóleon kalapja majdnem kétmillió euróért kelt el

A becsült összegnél jóval magasabb áron, 1,932 millió euróért (728,6 millió forint) kelt el vasárnap a Párizs melletti Fontainebleau-ban I. Napóleon egyik híres, kék-fehér-piros kokárdával díszített fekete kétszarvú filckalapja.

Forrás: MTI2023. 11. 19. 19:30
Napóleon most elárverezett kalapja
Napóleon most elárverezett kalapja Fotó: Christophe Ena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Osenat aukciós ház a saját rekordját döntötte meg: 2014-ben 1,844 millióért adta el a francia császár egyik kalapját. A monacói hercegi család gyűjteményéből származó kalapot akkor egy dél-koreai üzletember vásárolta meg.

Joaquin Phoenix mint Napóleon Ridley Scott hamarosan érkező filmjében
Joaquin Phoenix mint Napóleon Ridley Scott hamarosan érkező filmjében. Fotó: The Film Stage


 

A vasárnap elárverezett kalapot nyilvános kiállításon mutatták be, és az eladási árat hatszázezer és nyolcszázezer euró közöttire becsülték.

Kikiáltási ára ötszázezer euró volt, ennél négyszer magasabb áron kelt el végül az árverésen, néhány nappal a Napóleon életéről szóló, Ridley Scott által rendezett film bemutatása előtt. A nagyköltségvetésű alkotásban a császárt Joaquin Phoenix Oscar-díjas színész alakítja.
A császári fejfedőket lajstromba vevő Yves Moerman belga szerző szerint a vasárnap elárverezett kalapot Napóleon (1769–1821) a Császárság középidejében viselte. Tizenöt év alatt Napóleonnak körülbelül 120 kalapja volt, ezek közül időről időre felbukkan egy-egy az árveréseken.
A kétszarvú kalapot Pierre-Quentin-Joseph Baillon szállásmester készítette, aki 1806-tól dolgozott a császárnak. 

Szakértők szerint a kokárdát Napóleon a Földközi-tengeren, Elba szigetéről visszatérőben tűzte rá 1815. március 1-én.

A kalap a XIX. század végéig a Bonaparte-család tulajdonában volt, majd különböző gyűjtők vásárolták meg.

 

Borítókép: A most árverésre bocsátott kalap (fotó: Christophe Ena)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.