Taylor Swift újabb mérföldköve: egymilliárd felett a világ egyik legnépszerűbb énekesnőjének vagyona

A Bloomberg Billionaires Index szerint Swift vagyona 1,1 milliárd dollárra rúg, ami nagyrészt az Eras elnevezésű turnéjának köszönhető. A lap kiemeli, hogy Swift egyike azon kevés nőknek a szórakoztatóiparban, akik zenéjük és teljesítményük révén jutottak el erre a szintre. Azzal, hogy Taylor Swift elérte ezt a mérföldkövet, olyan sztárokhoz csatlakozott, mint Rihanna vagy Jay-Z.

2023. 11. 01. 14:00
Taylor Swift The Eras Tour
Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Taylor Swift jó úton van afelé, hogy Amerika legfiatalabb self-made női milliárdosává váljon, aki nem mémrészvényekből és kriptopénzekből szerezte vagyonát. A nemrég megjelent Eras Tour című koncertfilmje elővételben több mint százmillió dollár bevételt hozott, s ez várhatóan heteken belül megduplázódik. A turné már most minden idők legnagyobb bevételt hozó koncertsorozata, csak a jegyeladások akár négymilliárd dollárt hozhatnak, mutat rá cikkében a Bloomberg. A portál becslései szerint több mint hétszázmillió dolláros jegyeladást halmozott fel az eddig megtartott koncertekre. Az átlagos jegyár 254 dollár volt, de sok rajongó ennél jóval többet fizetett a másodlagos piacokon.

Taylor Swift milliárdos Eras turné
Taylor Swift a MetLife Stadionban 2023 májusában (Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel)

 

Taylor Swift: turné a világ körül 

A többszörös Grammy-díjas énekesnő Eras turnéjának sikere – amely joggal pályázik a történelem legnagyobb bevételt hozó turnéjának címére – az égbe repítette Swift vagyonát. Az Eras turné a Pollstar szerint fontos mérföldkő felé tart, a koncertsorozat ugyanis 2024-ben Európában folytatódik, így 

várhatóan ez lesz az első olyan turné, amely egymilliárd dolláros bevételt hoz. 

Sőt, a Pollstar tovább megy, becslése szerint a végső bruttó bevétel 1,4 milliárd dollár körül fog alakulni. A szaklap szerint a turné valamikor Swift szingapúri koncertjei alatt fogja átlépni a történelmi egymilliárd dolláros határt, amelyekre a 2024. március 2–9. közötti időszakban kerül sor. A Pollstar úgy saccolta, hogy Swiftnek – ha 2023 végéig folytatta volna a turnézást – esélye lett volna átlépni az egymilliárd dolláros határt egyetlen naptári év alatt, de a sztár beiktatott egy két és fél hónapos szünetet november végén, és a koncertezést csak a jövő év elején, február 7-én Tokióban folytatja, majd további ázsiai állomások után Ausztrália, végül Európa következik. Az európai helyszínek között nem szerepel Budapest, a magyar rajongók már minden bizonnyal beszerezték jegyeiket Bécsbe, Varsóba és más városokba. Swift sikerét az is bizonyítja, hogy az olcsónak nem mondható jegyek percek alatt keltek el. 

A Spotify trónján

Swift nemcsak az Eras turnéval írhat történelmet, megtette már azzal, hogy ő lett az első női előadó, aki elérte a százmilliós havi hallgatószámot a Spotify-on.

A hallgatói számok ugrásszerű növekedése részben a Speak Now (Taylor's Version)című albumának és az Eras Tour hatalmas sikerének köszönhető. A rekordot 2023. augusztus 29-én állította fel, ezen a napon a Cruel Summer, az august, a Style, a Blank Space és az Anti-Hero című számai mind a Spotify 50 legtöbbet játszott száma között voltak. Az énekesnőt összességében csak Weeknd előzte meg, aki februárban lépte át először a százmilliós álomhatárt, jelenleg több mint havi 110 milliós hallgatottsága van havonta.

 

Rihanna és Jay-Z nyomában

A legjobban kereső zenészek listáját Jay-Z vezeti: több mint 900 milliárd forint a becsült nettó vagyona, olvasható a növekedes.hu összeállításában, ezzel közel egymilliárd dollárral előz meg másokat. 2019-ben került fel a dobogó legfelső fokára, és azóta is őrzi pozícióját. Jay-Z 24 Grammy-díjat nyert, és ő tartja a legtöbb, számszerűen 14 szólóalbum rekordját a Billboard Hot 200-on. Mindemellett ő az első olyan művész, aki még életében bekerült a Rock & Roll Hírességek Csarnokába.

Jay-Z és Rihanna
A világ két legjobban kereső zenésze, Rihanna és Jay-Z (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images)

A rapper-producert egykori mentoráltja, Rihanna követi a listán 1,4 milliárd dollárnyi nettó vagyonával, ezzel jelenleg ő a világ leggazdagabb női zenésze. Kilenc Grammy és 13 amerikai zenei díj tulajdonosa, akinek a dalaiból több mint 250 millió példányt adtak el világszerte, és több mint tízmillió albumot az Egyesült Államokban. 

Nem sokkal van lemaradva mögöttük Taylor Swift, akinek nettó vagyona a fent említett becslések szerint 1,1 millió dollárra rúg. Ő a legkeresettebb amerikai énekes, aki zenei karrierje során számos jelentős díjat nyert, köztük tizenkét Grammy-díjat, 29 Billboard Music Awardot és 40 American Music Award-ot. 

Taylor Swift kétségkívül az egyik legsikeresebb könnyűzenei előadó, és ha csak a számokból indulunk ki, ez egy ideig így is marad.

Borítókép: Taylor Swift napjaink egyik legsikeresebb előadója (Forrás: Getty Images)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.