Lujza 2024. március 2.
logo

Várják a jelöléseket a Cziffra-fesztivál díjaira

Magyar Nemzet
Forrás: Cziffra György Fesztivál
2023.11.28. 21:30
Várják a jelöléseket a Cziffra-fesztivál díjaira

A Cziffra György Fesztivál Balázs János művészeti vezető kezdeményezésére 2024 februárjában nyolcadik alkalommal adja át díjait tehetség és életműdíj kategóriában, valamint második alkalommal ítélik oda a Kreatív Művész díjat.

A fesztivál küldetése hazánk egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének emlékápolása. Ennek a szerteágazó tevékenységnek a keretében valósul meg a fesztivál tehetségprogramja, amely kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra. Így többek között évről évre díjakkal ismerik el a pályájuk elején álló legtehetségesebb zeneművészeket, mellettük pedig a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket.

Az idei évben is várják a jelöléseket a fesztivál díjaira három kategóriában, a beküldési határidő 2023. december 31. A jelölésekből rangos szakmai grémium választja ki a legjobbakat. Az elismeréseket ünnepi koncert keretében adják át a Cziffra-fesztiválon 2024 februárjában. A Cziffra-fesztivál díjainak támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök és a XIII. kerületi önkormányzat. A Tehetség-díj korhatára 18–32 év. A díj kimagasló egyéni teljesítményért ítélhető oda. A Tehetség-díjat elnyert művészek az emlékplakett mellett pénzjutalomban részesülnek.

Az Életműdíjat olyan zeneművész, pedagógus, kulturális szervező vagy szakember érdemelheti ki, aki több évtizedes munkájával nagyban hozzájárult hazánk kultúrájának gyarapításához.

 Az Életműdíjat elnyert személyek az emlékplakett mellett pénzjutalomban részesülnek. Kreatív Művész díj korhatára 18–32 év. 

A díj kimagasló egyéni teljesítményen felül olyan zeneművészeknek ítélhető oda, akik egyedi gondolkodásukkal, improvizatív stílusukkal leginkább képviselik azt a szellemiséget, a műfaji határok elmosását, a nyitottságot, amely Cziffra előadói egyéniségét jellemezték. A Kreatív Művész díjat elnyert művészek az emlékplakett mellett pénzjutalomban részesülnek.

A jelölés menetéről és pontos szabályairól a Cziffra-fesztivál weboldalán lehet tájékozódni.

Borítókép: A Cziffra-fesztivál küldetése hazánk egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének emlékápolása (Forrás: Cziffra György Fesztivál/Kresz Albert)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.