Magyarország 365 fotópályázat: Minden benne van, ami sajátosan magyar

– Hálásak vagyunk az alkotóknak, akik gépet ragadtak, korán keltek, lábat lejártak, napnyugtát vártak, ritka pillanatot fürkésztek és végül kattintottak – mondta Dömötör Csaba parlamenti államtitkár a Magyarország 365 fotópályázat díjátadóján.

Forrás: MTI2023. 12. 11. 15:00
magyar fotópályázat
Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyarország 365 fotópályázaton beérkező fotókat magyarul fényképezték. Mi, magyarok látjuk tájainkat, épített örökségünket és közösségeinket. 

Egyszerre van benne minden, ami sajátosan magyar, minden, ami időtálló szépség, és az is, ami minden embernek érthető a világban. Itthon készültek, de mindenkihez szólnak.

Miért kellene Brooklyn-hidas, vagy akárhol készült sárga taxis képeket néznünk, ha tudjuk, mindenütt szép, de a legszebb itthon – fogalmazott a díjátadón Dömötör Csaba parlamenti államtitkár.

A szakmai zsűri 44 455 képből választotta ki a legjobb tizenhat képet. Újdonság volt azonban, hogy idén három helyett öt kategóriában lehetett pályázni.

 

Magyarország -fotópályázat
Az erdő állatai címmel jelenik meg a magyar táj a Természet kategória első helyezettjének képén   Fotó: Daróczi Csaba

A zsűri elnöke, Kaiser Ottó Magyar Örökség-díjas fotográfus elmondta, évről évre hatalmasat nő a pályázat népszerűsége a beadott képek alapján, ezért úgy látja, jó úton járnak.

Máté Bence, a Természet kategória III. helyezettje elmondta, a darvak fotózása miatt ment ki a tóra, egészen vélelenül szúrta ki, hogy a háttérben van valami „piszok”. Nagyon messziről egy utasszállító közeledett… – monda az alkotó, akinek ezzel a váratlan helyzettel  sikerült az ember–természet kapcsolatot megteremtenie. 

Magyarország 365
Röppályák, Máté Bence díjazott képe.  Fotó: Máté Bence

Szekszárd legmagasabb dombján készítette a II. díjat kiérdemelt képet Makovics Kornél fotóművész, a legnagyobb viharban. – Ha itt nyer az ember, az egy nagyon jó visszajelzés, hogy jó, amit csinál, jó az irány – fogalmazott. 
A természet kategória fotópályázat első helyezettje, Daróczi Csaba elmondta, fejlődés szempontjából nagyon jó az embereknek, hogy láthatják, hogy mi az az irány, ami hazai és nemzetközi szinten mérvadó.

Ezek a képek úgy mesélik el hazánk legszebb történetét, hogy ahhoz egyetlen szó sem szükséges 

– fogalmazott Dömötör Csaba. 

A pályázatot ötödik alkalommal hirdették meg, az idei évtől a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. és a Batthyány Lajos Alapítvány koordinálásában, a magyar kormány támogatásával.


Borítókép: A Magyarország 365 zsűrije és idei díjazottjai (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.