Demeter Szilárd lett az Országos Közgyűjtemények Szövetségének új elnöke

Cseri Miklós elnök megbízatásának lejártával Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója tölti be az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) elnöki tisztét 2024 végéig. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartotta kedden az évzáró elnökségi ülését és közgyűlését a nemzeti közgyűjteményeket átfogó szakmai szervezet, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége. A szövetség alapszabályának megfelelően évente kerül sor az elnökség tagjai közül az elnök megválasztására

Forrás: MTI2023. 12. 06. 18:30
Demeter Szilárd
A Petőfi Sándor Kulturális Ügynökség főigazgatója Fotó: Éberling András Forrás: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demeter Szilárd programbeszédében kiemelte egy új Közgyűjteményi Fórum létrehozásának fontosságát, amely révén a szakmai szervezetek közös és erőteljes jelenléte biztosítható a hazai kulturális életben. A közgyűjtemények, múzeumok, levéltárak, könyvtárak forrásai, tudományos és szakmai értékei az együttes fellépés és a mind szélesebb körű közreadás révén jobban beépülhetnek a köznevelés erőforrásai közé, gyűjteményeik fontos bázisai lehetnek a korszerű és élményt adó tudománynépszerűsítésnek – hangsúlyozta Demeter Szilárd.

A szervezet jövő évi tervei között szerepel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával megvalósult Petőfi 200 Emlékév közgyűjteményi eredményeinek, módszertani hatásának mind szélesebb körű megismertetése filmekkel, interjúkkal, online kiállításokkal, eseményekkel és azokról szóló tudósításokkal. 

Az OKSZ 2024-ben is megrendezi az Országos Múzeumigazgatói konferenciát, valamint közreműködik a közgyűjteményi stratégia létrehozásában. 

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége 2005-ben jött létre Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Tagjai a Magyarországon működő 13 országos múzeum,

többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria, a Petőfi Irodalmi Múzeum, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és egy országos szakmúzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. 

Az intézményi tagok képviselői a mindenkori főigazgatók, igazgatók. A szervezet közgyűlése ötévente választ elnökséget, amelynek tagjai egy-egy évre viselik az elnöki tisztséget.

Borítókép: Demeter Szilárd, a megválasztott új elnök (Fotó: Éberling András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.