Magyar mesterművek lappanghatnak az otthonokban

Nemcsak a magyar otthonokban, de a külföldi lakásokban, ócskapiacokon sőt, filmgyárak kellékműhelyében is feltűnhetnek magyar festők remekei.

Forrás: Inforadio.hu2023. 12. 18. 10:00
Berény Róbert
Berény Róbert képe, az alvó nő fekete vázával Forrás: Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Virág Judit, a Virág Judit Galéria és Aukciósház alapító tulajdonosa és Kieselbach Tamás, a Kieselbach Galéria és Aukciósház alapító tulajdonosa a magyar alkotók festményeinek felbukkanási lehetőségeiről és a megváltozó műkincspiacról beszélgettek.

Tihanyi Lajos a Tájkép Margit híddal című festmény Virág Judit Galéria
Olykor olyan remekművek is előkerülnek, mint Tihanyi Lajos Tájkép Margit híddal című festménye (Fotó: Virág Judit Galéria)

Virág Judit és Kieselbach Tamás is egyetértettek abban, hogy számos jelentős magyar festmény, képzőművészeti alkotás lappanghat még külföldön. A beszélgetők felidézték Barki Gergely esetét, aki Berény Róbert festményei után kutatott. 

A legváratlanabb helyen, egy, a tévében vetített amerikai családi film hátterében pillantotta meg Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festményét. 

A filmben látott magyar alkotás visszaszerzése nem volt könnyű, Barki hosszas ügyintézésbe kezdett, hogy a filmgyár kellékesét utolérje. Végül kiderült, hogy a díszlettervező egy ócskapiacon vásárolta meg a híres magyar festő alkotását.
A beszélgetők megemlítették, hogy a filmben feltűnő magyar festmény esete nem egyedi.

Lotz Károly alkotása is bekerült már így egy vadnyugati film díszletébe.

 

Festmények, műkincsek és a megváltozó piac

Hangsúlyozták, hogy a festmények felkutatásához szakértelem kell, valamint hogy legyenek olyan kitartó műkincskutatók, akik a filmeket úgy nézik, hogy közben folyamatosan fotózzák a képernyőt, hogy a háttérben látható festményeket megvizsgálhassák.

Virág Judit beszámolt arról is, hogy régi folyóiratok segítségével is lehet festmények után kutatni, kiváltképpen azok a fényképfelvételek lehetnek megfelelőek erre, amelyek lakásbelsőket ábrázolnak. 

Egészen fantasztikus dolgok vannak, külföldön pedig még nagyon sok kép van

– tette hozzá.

A változó műkincspiacról a felek egyetértettek abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank belépése a műkincskereskedelembe egészen új világot teremtett hazánkban. 

Tudatosan, körültekintően, rangjának megfelelő áron vásárol, és nagyon jó kuratóriuma van, feddhetetlen szakemberekből áll

– vélték egyetértően, majd Kieselbach Tamás kiemelte, hogy az elmúlt években felértékelődött az életművek szerepe is.

A teljes beszélgetést az alábbi oldalon lehet megtekinteni.

 

 

Borítókép: Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című képének részlete, amely a tengerentúlról került vissza hazánkba (Forrás: Virág Judit Galéria Youtube-oldala)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.