Két nap alatt két magyar Mona Lisa is megvásárolhatóvá válik

A következő napokban két magyar Mona Lisaként ismert kép is aukción várja új gazdáját. Nem érti? Mutatjuk a részleteket!

2023. 12. 04. 19:00
magyar Mona Lisa
magyar Mona Lisa Forrás: Kieselbach Galéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leonardo örök múzsájának ragadványnevét Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos titokzatos női portréi is megkapták. 

Nem kell művészettörténésznek lenni ahhoz, hogy belássuk, a magyar képeknek semmilyen közük nincs az eredeti Mona Lisához. Csupán marketingeszközként funkcionál a név, amely egy-egy aukció során különösen jól jöhet. 

Kiváltképpen akkor, hogy mind a két magyar Mona Lisát egy időben kívánják eladni.

magyar Mona Lisa
Ez lenne a magyar Mona Lisa? Gulácsy Lajos: Régi instrumentumon játszó hölgy című képe Forrás: Virág Judit Galéria


 

Gulácsy Lajos és a Mona Lisa
 

Gulácsy Lajos nagy méretű olajképeiből kevés maradt az utókorra. A Virág Judit Galéria aukcióján hamarosan részt vevő Régi instrumentumon játszó hölgy című festménye sokáig kallódott, sokan úgy vélték, a második világháború alatt megsemmisült. Nagy szenzációt jelentett, amikor a kép előkerült, és 2002-ben rekordáron, 95 millió forintért cserélt gazdát. A hazai műgyűjtők akkor kezdték magyar Mona Lisaként emlegetni Gulácsy festményét.

A Régi instrumentumon játszó hölgy című festménye idén százmillió forintos kikiáltási árról indul. 

Az árverés kezdetéig, december 16-ig a nagyközönség ingyenesen meg is tekintheti Gulácsy magyar Mona Lisáját a Virág Judit Galériában.

magyar Mona Lisa
Rippl-Rónai József: Kalitkás nő részlete Forrás: Kieselbach Galéria


 

 Mona Lisa esete Rippl-Rónai Józseffel

 

A Régi instrumentumon játszó hölgy árverésre bocsátása után csupán egy nappal, december 17-én a Kieselbach Galéria is eladásra kínálja a magyar Mona Lisát, de nem Gulácsy Lajos alkotását, hanem egy másikat: azt, amelyet Rippl-Rónai József festett feleségéről. 

A Kalitkás nő című alkotás – amelynek teljes alakos változata a Nemzeti Galériában található – egy szűkebb képkivágású változata ugyancsak több évtized után került a műgyűjtők elé. 

Rippl-Rónai remekének ezen változata ugyancsak Párizsban készült, és a második világháborút követően került az Amerikai Egyesült Államokba. A kép egy aukciót követően egy nyugat-európai tulajdonoshoz került, aki ma már megválna az alkotástól. A két hét múlva esedékessé váló aukcióval lehetőség kínálkozik arra, hogy ismételten magyar tulajdonosa legyen a festménynek. A festmény 180 millió forintos kikiáltási árról indul. A szakemberek a valódi értékét 240-380 millió forintra becsülik.

Borítókép: Rippl-Rónai József: Kalitkás nő részlete (Forrás: Kieselbach Galéria)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.