Emblematikus Rippl-Rónai-festmény a Kieselbach Galéria aukcióján

A festményt két változatban készítette el Rippl-Rónai József, ennek első verziója most szinte hihetetlen, 180 millió forintos kikiáltási árral kerül a közönség elé egy december 17-i árverésen. A Kalitkás nő első változata 2005-ben, egy amerikai árverés után már járt Budapesten. A 132 éves kép története is érdekes, bár számunkra talán a legérdekesebb, hogy végre itthon van újra.

2023. 11. 27. 16:40
Rippl-Rónai, Kalitkás nő.i., olajfestmény, aukció, Kieselbach Galéria, ikonikus mű
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a festmény előéletét illeti, 23 évvel ezelőtt került az Ernst Galéria tulajdonosához az a sejtelmes hangulatú, szecsessziós, szépséget ünneplő mű, amelyen felfedezni az angol preraffaelita művészek álmodozó arcú szépségideáljainak hatását, de az amerikai James Whistler egészalakos portréinak színvilágát, hangulatát is. 

Kieselbach Tamás a Corvina-kötettel, amelyen szintén Rippl-Rónai Kalitkás nő című alkotása szerepel. A falon a festmény első változata. Fotó: Bach Máté

Rippl-Rónai József alkotása egy álló nőalakot ábrázol – akit ezen a változaton egy szűkebb képkivágásban látunk – kezében kalitkával. Ezt a szignóval ellátott művét a festő egy 1902-es katalógus szövege szerint tanulmányként határozta meg. Meglepőnek tűnhet, de a maga korában Rippl-Rónai egész alakos képein inkább jól szórakoztak és gúnyolódtak: nem igazán értékelték a ma már egyértelműen modern és korszakos alkotásokat.

Tudható, hogy a finom női portrén a Kaposvárott született, Munkácsy Mihály tanítványaként induló Rippl-Rónai (1861–1927) későbbi felesége, azaz Lazarine Baudrion látható, akit számos alkalommal megfestett. 

Mindkét kalitkás nőalakot ábrázoló alkotás Párizsban készült egyébként, s az egész alakos változat, amely ma is a Magyar Nemzeti Galériában van kiállítva, egyike a festő fő műveinek. Nem véletlen, hogy az ikonikus képet számos alkalommal láthattuk Rippl-Rónai-kötetek borítóján, így a Corvina Kiadó által megjelentetett albumon is, amelyet több más Rippl-album mellett elegánsan elrendezve helyeztek el a Kieselbach Galéria belső terében.

Ez a kisebb méretű olajfestmény első alkalommal feltehetően Párizsban, a Palais Gallierában volt kiállítva – mely palota jelenleg divattörténeti múzeumként működik –, majd még több tárlaton is szerepelt, míg első tulajdonosához, a magyar Mayer Mórhoz nem került 1906-ban, 200 korona értékben. 

Ezután annyit lehetett tudni róla, hogy 1947-ben az Egyesült Államokba vitték, Bánóczi Dezsőé lett, s a már fentebb említett chicagói árverés alkalmával került azután Ernst Wastlhoz, az Ernst Galéria osztrák műgyűjtő tulajdonosához. Ekkor a Kieselbach Galériának jutott a feladat, hogy a művet azonosítsa be és szakértői vizsgálatnak vesse alá –  végül 600 ezer dollár körüli áron kelt el a kép, tudtuk meg Kieselbach Tamástól. Ezután a mű Ernst Wastl és felesége, Eleni Korani közreműködésével egy nyugat-európai tulajdonosra talált. A Kalitkás nő első változata tehát közel húsz év után először lesz látható itthon.

Ahogyan Kieselbach Tamás, a galéria műkereskedő, műgyűjtő tulajdonosa fogalmazott, most van rá újfent lehetőség, hogy visszajusson Magyarországra az egyik legfontosabb kép, ami hazai aukcióra kerül. 

Ezt az alkotást ma 240-380 millió forintra árazzák a műkereskedelemben dolgozó szakemberek. 

A festő több alkotása is ismert egyébként külföldön, így például a Karcsú nő vázával című 1894-es alkotás ma az Art Insitute of Chicago gyűjteményét gazdagítja. Érdekességként pedig még elmondható, hogy nem ez az első Rippl-Rónai-festmény, amely magas kikiáltási ára miatt kerül a figyelem középpontjába: 2021 decemberében a Virág Judit Galéria és Aukciósház árverésén az Elegáns úriasszony a kertben című kép 95 millió forintos áron kelt el.

A Kalitkás nő I. mindenképpen különleges eszmei és művészeti értéket képviselő mű, amelyet jól esik idehaza látni, s bízni abban, hogy talán véglegesen haza is érkezett.

Borítókép: Az ikonikus Rippl-Rónai mű, a Kalitkás nő I. (Fotó: Bach Máté)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.