Rejtett szimbólumok a rekordesélyes Kondor-képen

Kondor Béla olajképe, a Várvédők ígérkezik a május 23–24-i 81. BÁV Művészeti aukció szenzációjának, de Rippl-Rónay József kalap nélküli kék ruhás lánya is tartogat meglepetéseket, miután a kalapos változat 2018-ban eladási rekordot ért el.

2023. 05. 19. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos 81. BÁV Művészeti aukción közel hétszáz tételre lehet majd licitálni, melyek közül kétszáz modern és klasszikus darab. Mellettük persze más műtárgyakat, meseszép ékszereket, luxusórákat, bútorokat és néhány különlegességet is felsorakoztat az idén jogelődje alapításának 250. évfordulóját ünneplő társaság. Közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy befektetési szempontból az ékszerek felértékelődése is megfigyelhető. Műtárgybefektetési indexük adataiból az tűnik ki, hogy az elmúlt öt évben összértékben 35-ről 53 százalékra emelkedett a nemesfém ékszerek és drágakövek részaránya, amellyel ez a szegmens a festmények után tartósan a második helyen szerepel a preferált műtárgytípusok listáján.

A nemesfém tárgyak részaránya egyre növekszik, várhatóan ez lesz megfigyelhető a 81. BÁV Művészeti aukción is. Fotó: BÁV Zrt.

A közfigyelem fókuszában mégis a legkülönlegesebb képzőművészeti alkotások állnak, nem véletlenül. Ilyen Kondor műve, a Várvédők, amely az egyetlen, még magánkézben lévő – tehát gyűjtő számára elérhető – nagy méretű munkája. A rekordmagas, 65 milliós kikiáltási ár is sejteti, hogy jó eséllyel soha vissza nem térő alkalomról lehet szó, amikor a magyar piktúra egyik legnagyobb alakjának valaki hasonló szintű alkotásáért szállhat versenybe. A mű a konstruktivizmus és a szürrealizmus alapvető stílusjegyeit hordozza magán, de felismerhetők rajta a 16. századi festészet kompozíciós jellegzetességei, sőt az ólomüveg ablakok inspirációs hatása is. A téglavörös és világoskék színek uralta kép Kondorra jellemző többrétegű szimbolikáját, így például a Jerikó falait leromboló kürtre emlékeztető puska forradalomra utaló jelentését a kádári cenzúra 1957-ben nem volt képes megfejteni.

A 81. BÁV Művészeti aukció árverési rekordesélyes alkotása. Kondor Béla: Várvédők. Fotó: BÁV Zrt.

A BÁV 81. Művészeti aukciójának másik sztárja Rippl-Rónay kék ruhás lányt ábrázoló képe lehet, miután kalapban ábrázolt „testvére” a cég 71. árverésén 75,6 milliós rekordáron talált gazdára. A Lány kék ruhában című pasztellmű 8,5 milliós árról indul. Aki lecsúszna a kék ruhás lányról, vigaszágon licitálhat a művész kortársa, Krúdy Gyula szénnel megörökített portréjára is. 

A licit 8,5 millió forintról indul Rippl-Rónay József Lány kék ruhában című képére. Fotó: BÁV Zrt.

A trendek azt mutatják, hogy az elmúlt évek művészeti árverésein egyre nagyobb szerepet kapnak a kortárs alkotók, akik többnyire a jelenkor társadalmi és szociális helyzetére reagálnak a művészet eszközeivel. 

Radák Eszter: A szingli buliba készül. Fotó: BÁV Zrt.

A mostani aukción ezt a kategóriát képviseli feLugossy László 2006-os alkotásával, az Amikor nincs mit (t)enni, valamint Weiler Péter Panelrengeteg című C-printjével (digitálisan levilágított és vegyi úton előhívott fotójával). Hozzájuk hasonlóan Radák Eszter A szingli buliba készül című műve is sokak számára ismerős látványt örökít meg.

Borítókép: Weiler Péter: Panelrengeteg (Fotó: BÁV Zrt.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.