Színházi botrány: Mácsaiék már az önkormányzati választásokra készülnek

Gáspár Máté volt az egyetlen pályázó az Örkény Színház vezetésére.

2023. 12. 14. 13:27
Gáspár Máté lehet Mácsai Pál utódja az Örkény Színház élén
Gáspár Máté lehet Mácsai Pál utódja az Örkény Színház élén Forrás: budapestbrand.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megválasztotta a Fővárosi Közgyűlés az Örkény Színház új igazgatóját – derül ki a 13-i közgyűlés egyik, Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztésből. A dokumentum szerint a fővárosi fenntartású színházat 2025. március 1-től Gáspár Máté kulturális menedzser, a Budapest Brand programigazgatója, a Budapest Nagyregény projektvezetője igazgatja majd, mandátuma 2030. február 28-ig tart. 

Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója
Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója. Fotó: Kisalföld/H. Baranyai Edina 

Mint korábban megírtuk, Karácsonyék váratlanul és idő előtt írtak ki pályázatot az Örkény Színház vezetésére, hiszen a negyedik ciklusát töltő Mácsai Pál mandátuma csak 2025-ben jár le. Mácsai nem pályázott újra, a korai kiírás oka azonban a jövő június 9-én esedékes önkormányzati választás lehet, amelyet követően megváltozhatnak az erőviszonyok a jelenleg baloldali többségű Fővárosi Közgyűlésben, befolyásolva ezáltal a főváros által fenntartott színházak vezetéséről való döntést is.

A mostani döntést megelőzően a szakmai bizottság 6-0 arányban, 1 tartózkodással támogatta Gáspár Mátét, akit a közgyűlés ezután meg is választott. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy az új igazgatót havi bruttó 1,5 millió forintos munkabér illeti meg. 

Ugyanez a közgyűlési dokumentum tartalmaz két további személyi változást is: a közgyűlés a Trafó új vezetőjének Erdődi Katalint választotta meg, valamint biztosan új igazgatót kap majd a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is. A közgyűjteményt 1998 óta igazgató Fodor Péter ugyanis maga kezdeményezte 2024. február 28-án lejáró munkaviszonyának megszüntetését, amelyet a közgyűlés támogatott. Utódjáról később döntenek. 

Borítókép: Gáspár Máté (Forrás: Budapestbrand.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.