Történelmi nagyjátékfilmeket vetítenek a Kazak filmnapokon

Két új történelmi nagyjátékfilmet, a Kazak kaganátus – Az arany trón című és az Öliara című filmeket is vetítik a Kazak filmnapokon, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeznek december 19-én és 20-án.

Forrás: MTI2023. 12. 12. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kazak Köztársaság nagykövetsége és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös programján látható lesz Rusztem Abdrasev Kazak kaganátus – Az arany trón című alkotása és a magyar Tóth Tamás Kazahsztánban rendezett Öliara című munkája, amely bepillantást enged a kazak filmgyártás jelenébe, az ázsiai ország múltjába és kultúrájába, amely a földrajzi távolság ellenére számos ponton kapcsolódik a magyar kultúrához és történelemhez.

kazak filmnapok
Jelenet a Kazak kaganátus – Az arany trón című alkotásól  Forrás: Uránia.nf.hu

A filmnapokat Abdrasev XV. században játszódó filmje nyitja, amely 2020-ban az Oscar-díjért folyó versenyben képviselte Kazahsztánt.

A látványos játékfilm arról szól, hogy két bátor nemzetségfő, Kerei és Zsanibek vezetésével hogyan vált ki az egykori hatalmas nomád birodalom, az Arany Horda utódállamai közül a Kazak kaganátus. A film irodalmi alapból készült, Iliasz Jeszenberlin kazak író történelmi regénytrilógiájának második részét dolgozza fel. A Gyémánt kard című első részből 2017-ben szintén készült film, és mindkét részből tízrészes, hazájában népszerű tévésorozatot is rendeztek.

A szemle második napján Tóth Tamás Kazahsztánban forgatott 2022-es filmje, az Öliara lesz látható az Urániában. 

A történet 1929-ben, a beszolgáltatásoktól szenvedő, éhező kazakföldön játszódik. Főhősét, Magyar Istvánt, a nemzetközi kommunista internacionálé egyik magyar tagját Moszkvából a kazak sztyeppére száműzik, hogy vezekeljen politikai bűneiért. Tagja annak az osztagnak, amely a szovjet hatalom nevében a kötelező élelmiszer-beszolgáltatást felügyeli. A hadifogolyból lett komisszárt azonban megdöbbenti a kazak sztyeppén látott éhínség, és fellázad a saját bajtársai kegyetlenkedései ellen. A főszerepet Bárnai Péter alakítja.

Az Öliara a filmnapok második vetítése. Forrás: Urania.nf.hu

A rendező, Tóth Tamás 1990-ben végzett a moszkvai filmművészeti főiskolán. Magyarországon is jól ismert rendezései mellett már több mint egy évtizede folyamatosan dolgozik kazak filmprodukciók munkatársaként, egyebek mellett ő volt az Uránia 2020-as türk sorozatában bemutatott kazak film, A fény őrzője másodrendezője is. Új filmje, az Öliara első hazai vetítése a 2023-as veszprémi Magyar Mozgóképfesztiválon volt.
 

Mindkét alkotás eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthető meg, a Kazak kaganátus – Az arany trón képei alatt angol felirat is lesz. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet az Uránia honlapján, a filmek műsoroldalán lehet megtenni.

 

Borítókép: December 19-én és 20-án tartják a Kazak filmnapokat (Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.