A Heim Pál kórházban debütált a Maszat

Először látható Berg Judit és Agócs Írisz óriási népszerűségnek örvendő mesekönyvének színházi adaptációja. A Maszat – rendhagyó módon – a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben debütált, ezzel pedig először valósult meg ilyen kezdeményezés a kórház falain belül.

Forrás: Delta Produkció2023. 12. 14. 15:30
Az Eszter-lánc mesezenekar
Az Eszter-lánc mesezenekar Fotó: Gordon Eszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berg Judit a Pagony Kiadó gondozásában, Agócs Írisz rajzaival megjelent Maszat című sorozata másfél évtizede foglal el kiemelkedő helyet a bölcsődés és óvodás korú, valamint kisiskolás gyermekek életében. A Delta Produkció elsőként kapta meg a lehetőséget, hogy a Maszat sorozat színpadi adaptációját 2023-ban megvalósítsa. 

A Delta Produkció Maszat előadása a Heim Pál kórházban debütált
A Maszat előadás Kárász Eszter és az Eszter-lánc trió tolmácsolásában a Heim Pál kórházban debütált (Fotó: Gordon Eszter)


A jól ismert karakterek és történeteik – a gyermekek iránti elkötelezett munkásságában komoly tapasztalattal és megannyi elismeréssel díjazott – Kárász Eszter válogatásában és összeállításában kelnek életre. Zenekarával, az Eszter-lánc trióval tizenkét éve muzsikál az ország és a világ számos pontján a kicsiknek, most azonban új kihívásban részesül: 

Engem mindig nagyon izgat, hogyan lehet egy történetet zenébe csomagolni, körbeburkolni úgy, hogy a hangok hozzátegyenek a cselekményhez. Így készültek a Maszathoz is az új dalok, amik összekötik, továbblendítik vagy el is mondják a meséket. És mivel én mindenben a humort és a játék lehetőségét keresem, elsősorban azok a momentumok fogtak meg a Maszatban, amik a nézőkkel való interakcióra, közös játékra adnak teret. Ezekben a mesékben nagyon sok finom humor és kedvesség van, szóval nem kellett sokat keresnem

– mondja Kárász Eszter, aki megingathatatlanul hisz a nevetés gyógyító erejében, épp ezért 21 éve elhivatott bohócdoktor is.

A Delta Produkció célkitűzése, hogy előadásai túlmutassanak az egyszeri programlehetőségen, és nemcsak a mögöttes tartalomra helyez nagy hangsúlyt, de a társadalmi felelősségvállalásban való aktív szerepvállalásra is. Ennek egyik állomása, hogy legújabb előadását a nagyközönség mellett olyanoknak is igyekszik elérhetővé tenni, akiknek korlátozott a minőségi kultúrához való hozzáférés. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Európa legnagyobb, gyermekeket ellátó kórháza megtisztelő módon állt a kezdeményezés mellé. 

Intézményünk a beteg gyermekek gyógyítása mellett nagy hangsúlyt helyez a mentálhigiénés állapotuk fejlesztésére és javítására is. Most színházzá változott az egyik termünk. Ilyenkor a gyerekek pár percre elfelejthetik a kórházi körülményeket, a gyógyítás körülményeit, és mesével, zenével tölthetnek egy órát. Erre nagyon nagy szükségük van. A mosolygás és a zene mind hozzájárul jólétük fejlesztéséhez, ezért fontos számunkra, hogy ilyen programok legyenek a kórház falain belül

– mondja Guti Tünde ápolási igazgató. A Delta Produkció célja, hogy az intézmény ezen vállalásához saját eszközeivel hozzájáruljon, bízva abban, hogy méltó, segítő partnereivé válhat mindazon kiváló szakembereknek, akiknek hivatása a gyerekek egészségügyi és mentális helyzetének javítása. Kárász Eszter a bemutató alkalmából a kórtermekben gyógyuló gyerekekhez is ellátogatott, és a Pagony Kiadó felajánlásának köszönhetően a fekvőbetegeket is meglepte Maszat történeteivel.

A Maszat hangszerekkel, varázslatos kellékekkel, jelmezekkel, na meg a gyerekekkel együtt kel életre.

A történetek saját dalokkal elevenednek meg, új köntösbe bújtatva mindazt, amit eddig csak olvasni lehetett. Maszat, Sári és Hochóc kalandjait sok zenével, de a szokásos koncertektől eltérően, különleges összeállításban ismerhetik meg a gyerekek. 

Az előadás mostantól a nagyközönség számára is elérhető.

Január 28-án és február 25-én az Eötvös10 színpadán látható Kárász Eszter és az Eszter-lánc trió tolmácsolásában.

 

Az Eszter-lánc trió (fotó: Gordon Eszter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.