Top öt gyerekprogram az ünnepi időszakban

A karácsonyra való készülődés minden pillanata varázslatos, és a legjobb, hogy számos kedves és izgalmas programmal minden gyermek át tudja élni az ünnep meghittségét. Klasszikus zene, rockopera, népzenei koncert, ünnepváró forgatag – jöjjön most öt, karácsonyra hangoló gyerekprogram, amit nem érdemes kihagyni!

2023. 12. 07. 9:00
István, a király
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belefér egy pici szívbe (december 10., 17., Várkert Bazár)

A nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat adventkor a Belefér egy pici szívbe című interaktív gyerekelőadás a Várkert Bazárban. A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses előadás a színház varázsát, a koncert szívdobogását viszi el a gyerekekhez. A Kossuth-díjas Csík Zenekar három tagja erre az előadásra a civil énjét is hozhatja: Majorosi Mariann (énekes) maradhat anyuka, néptáncos és óvónő, Makó Péter (fúvós hangszerek) három fiús apuka, Szabó Attila (húros hangszerek) pedig apuka és egy kicsit újra tanító bácsi.

Grecsó Krisztián
A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses előadás a színház varázsát hozza el a gyerekekhez (Fotó: Várkapitányság)

Az előadásban közreműködnek: Grecsó Krisztián – versek, szövegek, Majorosi Marianna – ének, Makó Péter – fúvós hangszerek, Szabó Attila – húros hangszerek. A produkció zeneszerzője Szabó Attila, rendezője Seres Tamás.

 

István, a király junior (december 9., Eiffel Műhelyház)

Kivételesen nem A diótörőt ajánljuk az Opera produkciói közül, hanem az István, a király juniort. Nemcsak azért, mert a kollektív tudatunk részét képező műről van szó, hanem azért is, mert remek kezdeményezés, hogy a Magyar Állami Operaház a kifejezetten gyermekeknek készült operákon és balettokon túl időről időre gyerekekkel állítja színpadra bizonyos művek tömörített változatát. Szörényi Levente és Bródy János emblematikus művét a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek előadásában, Feke Pál rendezésében láthatják az érdeklődők december 9-én az Eiffel Műhelyházban. Az István, a király junior a tavaly amatőr gyerekekkel készített produkció adaptálása az Opera ifjúsági együtteseire. A látványos fény- és hanghatásokkal kísért darab az eredeti mű szinte minden dalát felvonultatja, leszámítva azt a néhány számot, amelynek előadása az alkotók meglátása szerint nem volna helyénvaló 18 éven aluli fiatalok részéről.

A produkcióban több mint 70 fiatal: 36 gyermekkari tag és 28 balettnövendék, valamint a darab szólistái, Takács Botond (István), Deim András (Koppány), Tompa Botond (Torda), Takács Fülöp Gergely/Várnai Dániel (Laborc), Tóth Szofi/Gábor Luca (Réka), Héjja Hanna/Csányi Panna (Sarolt), Kozlova Polína/Melkovics Loretta (Gizella), Dávida Márton (Sur), Bede Richárd (Solt), Jobbágy Patrik (Bese), Abebe-Ayele Rafael/Osztovits Márton és Csorba Jázmin (Sámánasszony) vesznek részt.

A produkcióról Hajzer Nikolett zenei vezetőtől, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának karigazgatójától tudtunk meg többet, egyebek mellett azt, hogyan birkóztak meg a gyerekek a rockopera műfajával.

Az István, a király juniort november 11-én mutatták be az Eiffel Műhelyházban (Fotó: Bach Máté)

A karácsony illata – Vivaldi/Csajkovszkij (december 9., Eötvös10)

Érdemes minél hamarabb elkezdeni a gyerekek zenei nevelését, megismertetni velük a klasszikus zenét. Erre jó alkalom lehet a MÁV Szimfonikusok december 9-i koncertje, melyen Vivaldi és Csajkovszkij legszebb dallamai csendülnek fel. Előbbi zeneszerzőtől természetesen A négy évszak, Pjotr Iljics Csajkovszkijtól pedig balettje, A diótörő legszebb részletei hangzanak el. A koncert szólistája Lena Sophie Lochmann lesz, aki Ausztriában, egy magyar–osztrák művészcsalád legfiatalabb tagjaként látta meg a napvilágot 2010-ben. Hegedűtanulmányait is ott kezdte, majd 2017-ben Budapesten az ország egyik legkiválóbb zenepedagógusához, Ácsné Szily Évához került. A műsort a zenekar vezető karmestere, Farkas Róbert vezényli.

Vivaldi és Csajkovszkij legszebb dallamai csendülnek fel a MÁV Szimfonikusoktól december 9-én (Fotó: Steirer Máté)

 

Családi nap a Kolompossal december 10., Csili Művelődési Központ)

A Kolompos együttes kezdetben táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként vált ismertté, majd rövidesen önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig. 1990 decemberében jelentős fordulat történt a fiatal zenekar életében: meghívást kaptak egy óvodába táncházat tartani, amiből végül egy zenés-mesélős, játékos-táncos mókázás lett. A hatalmas sikerre való tekintettel januárra megszületett a folytatás, így néhány hónap múlva elkészült egy szürettől Pünkösdig tartó sorozat, melyben a népszokásokat mutatják be a kicsinyeknek az előbb említett játékos módon rengeteg vidámsággal fűszerezve. Később zenés mesejátékokkal bővítették műsorkínálatukat, melyekben a magyar néphagyományokat újszerűen dolgozzák fel. A magyar gyermekek körében egyik legnépszerűbb együttesként ma is arra törekszenek, mint a kezdetekben: megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel és szüleikkel  a magyar népzenét, néptáncot és a régi népszokásokat. 

December 10-én az együttes a Csili Művelődési Központban tart családi napot. 10 órától Luca-Luca kity-koty címmel játékos ünnepváró koncerttel várják az érdeklődőket, majd 11 órától családi táncház lesz a Téka együttessel, de kézműves foglalkozással is várják az érdeklődőket. A helyre szóló koncertjegyeket érdemes elővételben megvásárolni ezen az oldalon.

Kolompos
A Kolompos játékos ünnepváró koncerttel várja az érdeklődőket a Csili Művelődési Központba (Forrás: Kolompos)

Ünnepváró forgatag (december 8–10., Hagyományok Háza)

A Hagyományok Háza ünnepváró adventi programján meghitt koncertek, bábelőadás, adventi ringató, ajándékkészítő műhelyek, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, gasztronómiai előadás és kóstoló, kézműves vásár és kedvezményes kiadványok várják a hozzájuk betérőket. Az ajándékkészítő műhelyekben bárki elkészítheti személyes karácsonyi ajándékát. Az ünnepváró vásárban egyedi, kézzel készült remekműveket: szebbnél szebb ékszereket, játékokat, a háztartásban használt praktikus eszközöket, textileket, dísztárgyakat, öltözetdarabokat és kiegészítőket vásárolhatunk.
 

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában (Fotó: Dusa Gábor)

Borítókép: István, a király junior az Eiffel Műhelyházban (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.