Ma mutatják be az István, a király juniort az Eiffel Műhelyházban + galéria

István, a király junior címmel a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek előadásában, Feke Pál rendezésében mutatják be Szörényi Levente és Bródy János rockoperájának ifjúsági koncertszínházi előadását szombaton az Eiffel Műhelyházban. A produkcióról a pénteki sajtónyilvános próbán kérdeztük Hajzer Nikolett zenei vezetőt, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának karigazgatóját többek között arról, hogyan birkóztak meg a gyerekek a rockopera műfajával.

2023. 11. 11. 9:00
István, a király junior
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állami Operaház fontosnak tartja, hogy műsorával ne csak az operakedvelő közönségét szolgálja ki, hanem a következő nemzedékre, az operába járók utánpótlására is gondoljon, így a kifejezetten gyermekek számára készült operákon és balettokon túl időről időre gyerekekkel állítja színpadra bizonyos művek tömörített változatát. Ezúttal Szörényi Levente és Bródy János emblematikus művét, a leghíresebb magyar rockoperát, az István, a királyt viszik színpadra, melynek gyermekbarát verzióját István, a király iskolába megy címmel már láthatta a közönség. A 2023/24-es évadban ezt a kész produkciót fogadja be az Opera.

István, a király junior
Koppány és István – Az István, a király junior premierje november 11-én lesz az Eiffel Műhelyházban. Fotó: Bach Máté

Feke Pál: Számomra ez a mű az origó

Feke Pál életét végigkíséri az István, a király – a rockopera rajongójaként, előadójaként, rendezőjeként egyaránt. Az Artisjus-díjas színész, énekes ezúttal utóbbi szerepkörben mozog.

Pályaválasztásom az István, a királynak köszönhető. Otthon, bakelitlemezen hallottam először, és ez volt az első rockopera, amely hatással volt rám. Már gyermekként kívülről tudtam minden szerepét, ami később a színpadon nagy segítség volt, amikor Koppányt és egyéb karaktereket is játszottam. Számomra ez a mű az origó, a legfontosabb alkotás az életemben. A mostani produkcióval ezt igyekszem meghálálni

– fogalmazott a nyáron útjára indított István, a király koncertturnéval kapcsolatban Feke Pál a Magyar Nemzetnek. A koncertsorozatot a rockopera 40. jubileumára szervezték, a nagyszabású produkcióban Feke Pál mellett a főbb szerepekben Dolhai Attila, Szomor György, Miller Zoltán, Vágó Bernadett, Malek Andrea, Serbán Attila, Herczeg Flóra, Jegercsik Csaba, Sándor Dávid és Derzsi György lépett színpadra.

Az István, a király junior a tavaly amatőr gyerekekkel készített produkció adaptálása az Opera ifjúsági együtteseire. A látványos fény- és hanghatásokkal kísért darab az eredeti mű szinte minden dalát felvonultatja, leszámítva azt a néhány számot, amelynek előadása az alkotók meglátása szerint nem volna helyénvaló 18 éven aluli fiatalok részéről.

A produkcióban több mint 70 fiatal: 36 gyermekkari tag és 28 balettnövendék, valamint a darab szólistái, Takács Botond (István), Deim András (Koppány), Tompa Botond (Torda), Takács Fülöp Gergely/Várnai Dániel (Laborc), Tóth Szofi/Gábor Luca (Réka), Héjja Hanna/Csányi Panna (Sarolt), Kozlova Polína/Melkovics Loretta (Gizella), Dávida Márton (Sur), Bede Richárd (Solt), Jobbágy Patrik (Bese), Abebe-Ayele Rafael/Osztovits Márton és Csorba Jázmin (Sámánasszony) vesznek részt.

 

Hajzer Nikolett: Nagyon ügyesen megtalálták a kétfajta éneklési technika keverékét 

Legendás, a kollektív tudatunk részét képező műről van szó, amelynek minden hangjára, minden elénekelt szótagjára ki van hegyezve a néző. Hogy emiatt nagy felelősség-e a darab feldolgozása, arról Hajzer Nikolett, a produkció zenei vezetője, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának karigazgatója így fogalmazott lapunknak:

Már a próbafolyamat legelején levettük ezt a felelősséget a gyerekek válláról. Éppen azért, hogy ne a nagy elődökhöz hasonlítsák magukat, hiszen úgy nem fognak tudni énekelni. Tizenéves gyerekekről beszélünk, akik nem igazán ismerik ezt a műfajt, mert tulajdonképpen csak operát énekelnek. A legfontosabb tehát az volt, hogy megértessük velük, nem kell úgy énekelniük, ahogy az előző két generáció énekelte ezt a művet.

– Ettől függetlenül nehéz dolgunk volt, mert valóban mindenki ismeri az István, a királyt, és tudjuk, van, amihez ragaszkodnak a nézők. A Rékát váltott szereposztásban alakító lányok szabad kezet kaptak, ami a díszítést illeti. Ezt mindketten másképp teszik, egyikük ráadásul sok népdalt énekelt korábban, így engedtük neki a picit keményebb éneklést, amit egyébként az operában nem szeretek – ott azért le kell puhítaniuk –, de ebbe az előadásba beleillik ez a technika. Én is mutattam nekik jó pár díszítést, volt, amit egy az egyben átvettek, és olyan is, amit ők maguk találtak ki.

Hajzer Nikolett, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának karigazgatója. Fotó: Bach Máté

Hajzer Nikolett azt is elmondta, hogy a gyerekek, annak ellenére, hogy nem mozognak otthonosan a rockopera műfajában, ügyesen ráéreztek arra, mi áll jól nekik, akár a szerepeket, akár a technikát illetően, és mindenki a saját hangjára, a saját fizimiskájára szabta a dalokat. – Nagyon pici korunk óta az opera világában élünk, úgyhogy fontosnak tartottuk, hogy e műfaj ismerőitől, különböző szakmai, illetve baráti körökből minél több információt begyűjtsünk, s ezek alapján próbáltunk építkezni.

Az elején úgy fogtunk neki a munkának, mint egy operánál, hiszen a gyerekek ehhez az éneklési technikához vannak szokva hatéves koruk óta. Azt is tudtuk, hogy egy-két hét alatt lehetetlen lett volna „rockoperássá” tenni a hangjukat, hozzáteszem, ez nem is volt célunk.

Az elmúlt két hónap alatt sok minden változott, az utolsó két hétben pedig többen is ráéreztek, és egy picit tudták rockosítani a hangjukat. Nagyon ügyesen megtalálták a kétfajta éneklési technika keverékét – mutatott rá Hajzer Nikolett.

Azzal kapcsolatban, hogy a gyermekkar tagjai ismerték-e már az István, a királyt, és ha igen, ez előnyt vagy hátrányt jelentett-e, a darab zenei vezetője azt mondta, hogy mivel a gyermekkar egy része szerepel az István, a király szimfonikus verziójában is, nekik már volt előzetes tudásuk a rockoperáról, a nagyobbak pedig a szüleiktől, nagyszüleiktől ismerik a darabot, ebből a szempontból tehát könnyű dolguk volt.

„Soha nem volt még olyan, hogy nem nyomtattunk kottát, most azt mondtuk, hogy mindenkinek van telefonja, tabletje, gépe, szóval menjenek haza, nézzék meg a szöveget, tanulják meg a dalokat. És működött. Tehát azzal, hogy hangokat tanítsunk, nem kellett foglalkoznunk. Nem a nulláról kellett indulni, ez nagy könnyebbséget jelentett, ugyanakkor ennek a hátulütője is megvolt, hiszen nagyon sokat hallgatták a dalokat, és megpróbálták minél jobban megközelíteni az eredetit. Ilyenkor léptünk közbe, és mondtuk, hogy inkább formálják a saját hangjukra, saját képükre a dalokat”

– mondta Hajzer Nikolett.

István, a király junior az Eiffel Műhelyházban 

A szombati bemutató után november 12-én, 18-án, 19-én és 26-án lesz még látható az István, a király junior, amely jól illeszkedik azon ifjúsági előadások sorába, melyek a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek önálló produkcióiban láthatók az Eiffel Műhelyházban. Az elmúlt két évben hasonló koprodukcióban született meg a János vitézke, A makrancos királylány című Szőnyi Erzsébet-gyermekopera, valamint a KisHattyúk tava és a KisCsipke című balettdarab.

Az István, a király junior a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Magyar Állami Operaház második együttműködése, 2020 őszén, Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából Szinetár Miklós rendezésében mutatta be az Erkel Színház az István, a király szimfonikus változatát Gyöngyösi Levente átiratában, operaénekesek előadásában. A produkció, amelyben a Magyar Állami Operaház Gyermekkara ugyancsak közreműködik, legutóbb idén tavasszal, a darab negyvenéves jubileumán az Operaházban volt látható, és legközelebb 2024 májusában tűzik műsorra az Erkel Színházban.

 


 Borítókép: István, a király junior fotóspróba az Eiffel Műhelyházban (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.