István, a király –40. éves jubileumi koncertturné Feke Pál rendezésében

A jubileumi koncertet a Tokaj Fesztiválkatlanban két telt házas előadásban mutatták be, majd országos turnéra indul a produkció, melynek rendező-producere Feke Pál. A Crescendo Music Management által létrehozott produkcióban Feke Pál mellett fellép Dolhai Attila, Malek Andrea és Miller Zoltán is. A következő helyszín a dunakeszi repülőtér augusztus 20-án.

Lányi Adél
2023. 08. 17. 17:40
null
Fotó: Szántó Eszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal még grandiózusabb előadásra számíthat a közönség, ugyanis a társulat sztárénekeseket és minden eddiginél nagyobb show-t ígér. Szörényi Levente és Bródy János nagy sikerű rockoperája idén 40. jubileumát ünnepli. 

– Egy méltó produkciót szerettünk volna színpadra állítani, amely tiszteleg a Szörényi Levente–Bródy János szerzőpáros és  Magyarország legsikeresebb és legnépszerűbb rockoperája előtt – hangsúlyozta Feke Pál, a darab rendezője, producere, Junior Prima és Artisjus-díjas színész.

istván, a király
Az István, a király rockopera koncertváltozatát egyedülálló látványvilággal álmodta színpadra Feke Pál  (Fotó: Szántó Eszter–Erdős József)

Fontos volt, hogy egyedülálló látványvilággal, technikai megoldásokkal, színpadi és díszletelemekkel, pirotechnikai effektekkel állítsuk színpadra a produkciót, mely így az ország egyik legnagyobb utazó koncertturnéja lett 

– emelte ki Feke Pál, a Crescendo Music Management tulajdonosa.

Megtiszteltetés, hogy Rosta Mária producer – akinek rengeteget köszönhetek a pályámon –, a darab jogtulajdonosa engedélyt adott rá, hogy cégemmel színpadra állíthassuk a rockopera 40. éves jubileumi koncertváltozatát. Mindent megteszünk, hogy méltó ünnepe legyen ennek a fantasztikus évfordulónak – emelte ki a rendező.

Szörényi Levente és Bródy János rockoperája negyven éve Magyarország legsikeresebb zenés színpadi műve, dalait az egész ország ismeri. 

A darab az első hangtól az utolsóig sláger, zenei pillanatai és szövege örök érvényű, hiszen ma is aktuális kérdéseket feszeget. Ez mutatja a mű kortalanságát.

A számos újítást  bemutató produkció új kihívások elé állította az alkotócsapatot. Feke Pál szerint a producernek és a rendezőnek mindenen rajta kell tartania a szemét, többek között a zenei koncepció kialakításától kezdve a világítástechnikáig. A cél az volt, hogy a darab rockosan, katartikusan szólaljon meg, tiszteletben tartva az eredeti koncepciót és hangszerelést.

 A nézők egyrészt XXI. századi, látványos koncertet látnak, másrészt csukott szemmel minden olyan fontos zenei és gondolati értéket átélhetnek, amelyet a szerzők megálmodtak

 – tette hozzá a művész. 

– Pályaválasztásom az István, a királynak köszönhető. Otthoni bakelitlemezen hallottam először, és ez volt az első rockopera, amely hatással volt rám. Minden szerepét már gyermekként kívülről tudtam, ami később a színpadon nagy segítség volt, amikor címszerepet, Koppányt és egyéb karaktereket is játszottam. Számomra ez a mű az origó, a legfontosabb alkotás az életemben. A mostani produkcióval ezt igyekszem meghálálni. 

A tokaji előadás után állva tapsoló közönség látványa döbbentett rá, hogy mindaz valóra vált, amit megálmodtam és ­amiért oly sokat dolgoztam.

Az augusztus 20-i koncerten a Crescendo Music Orchestra is közreműködik, a színpadon monumentális mozgó díszletelemek, látványos pirotechnikai effektek is láthatók lesznek. Feke Pál mellett a főbb szerepekben Dolhai Attila, Szomor György, Miller Zoltán, Vágó Bernadett, Malek Andrea, Serbán Attila, Herczeg Flóra, Barát Attila, Jegercsik Csaba, Sándor Dávid és Derzsi György lép színpadra. Mindannyiuk számára fontos a csapatmunka.

A színház közös feladat, amelyben lehetnek egyéni sikerek, de az előadásnak egységben kell működnie. Például hiába szép a díszlet, ha nem professzionális a világítástervezés, vagy hiába énekel valaki jól, ha a hangmérnök nem a legjobb szakember. Büszke vagyok, hogy a legjobb csapattal dolgozom együtt

– hangsúlyozta Feke Pál.

 

Borítókép: Feke Pál színész, rendező, producer az István, a király rockopera koncertváltozatában (Fotó: Szántó Eszter–Erdős József)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.