A Mephisto főszereplője és rendezője együtt ünnepel

A főszerepet játszó Klaus Maria Brandauer és Szabó István rendező jelenlétében mutatják be a Zárójelentés című magyar filmdrámát hétfőn, a bécsi Collegium Hungaricumban. Ezzel a filmvetítéssel ünneplik a két filmbarátot kerek születésnapjuk alkalmából a bécsi magyar kulturális intézetben.

2023. 12. 01. 14:00
Mephisto
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Maria Brandauer és Szabó István közös sikertörténetet írtak. Az osztrák Brandauer nemzetközi filmszínészi pályafutása a magyar rendezőlegendának köszönhetően kezdődött el. Első közös filmjük, Klaus Mann azonos című regényének filmadaptációja, a Mephisto (1981) elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. További filmjeiket, a Redl ezredes (1985) és a Hanussen (1988) című alkotásokat szintén Oscar-díjra jelölték, és mindhárom filmjüket számos más elismeréssel díjazták. Eddigi legújabb közös filmjükkel, a Zárójelentés (2020) című alkotással ünneplik a két nagy filmbarátot a bécsi magyar kulturális intézetben a születésnapjuk alkalmából.

Szabó István, a Mephisto rendezője.
Szabó István, a Mephisto rendezője. Fotó: MTI/EPA/Tobias Hase

Az Oscar-díjas rendező, Szabó István Zárójelentés című filmjében Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer) váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és körzeti orvosként kezd dolgozni.

A fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt orvost, ám a faluban nemcsak pozitív élmények érik. Olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a múltidézésbe vagy egy új élet gondolatával kísérletezzen. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel.

A filmet magyar nyelven, angol felirattal mutatják be, 

majd beszélgetést tartanak a a jelen lévő alkotókkal, melynek moderátorai Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója és Mercedes Echerer színművésznő lesznek.

 

 

Borítókép: Klaus Maria Brandauer (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.