Titokzatos, alig ismert Petőfi-regény talált új gazdára

A Petőfi Sándor-emlékévben különleges kötetet bocsátottak árverésre. A Petőfi-mű kikiáltási ára százötvenezer forint volt.

Forrás: Antikvarium.hu2023. 12. 14. 21:30
Petőfi Sándor
Petőfi Sándor Barabás Miklós litográfiáján (1848) Forrás: Fotó: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

700 000 forint leütési áron cserélt gazdát Petőfi Sándor A hóhér kötele című, első kiadású regénye. Kevesen tudják, hogy Petőfi Sándor nemcsak verselt, de regényt is írt. Az 1846-ban megjelent A hóhér kötele a költőfejedelem egyetlen regénye. A Hartleben Konrád Adolf nyomdájából származó kötet december 10-én az Antikvárium.hu árverésén talált új gazdára. A licit 150 000 forintról indult, majd a kikiáltási ár többszörösére emelkedett.

Petőfi Sándor
Petőfi Sándor A hóhér kötele (Fotó: antikvarium.hu)

 

Petőfi Sándor egyetlen regénye


A hóhér kötele című regényt Petőfi Szalkszentmártonon, szülei fogadójában írta meg. Az irodalmárok kiemelik: a mű a külföldi romantikus szépírók hatását hordozza, elsősorban a francia romantikáét. A regény nem tartozik Petőfi legsikeresebb irodalmi alkotásai közé, ezért is tűnhet ismeretlennek sokak számára. 

A művet, mely egy árulás miatti bosszú története, a következő három szó jellemzi legpontosabban: szerelem, szenvedély, bosszú.

A hóhér kötelének főhőse, Andorlaki Máté halálosan beleszeret egy Róza nevű lányba. Esküvőjük napján azonban Andorlaki egykori barátja, Ternyei Boldizsár olyan terhelő információt hoz nyilvánosságra, ami miatt nemcsak hogy meghiúsul az esküvő, hanem tragédiák sorozata indul el.

Az online árverésre került Petőfi-regény igazi könyvritkaságnak számít. Az antikváriumokban ritkán kerül elő ehhez hasonló szép állapotú első kiadású kötet.

 

Borítókép: Petőfi Sándor Barabás Miklós litográfiáján, 1848. (Fotó: Wikipedia.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.