Meghalt Barkó György színművész

A Brassó megyei születésű művész korábban a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezető színésze volt, nyugállományba vonulásáig a Pécsi Nemzeti Színházban játszott.

2024. 01. 31. 13:30
Bereczky Júlia és Barkó György Eugen OʼNeill Boldogtalan hold című 1970-es előadásában
Bereczky Júlia és Barkó György Eugen OʼNeill Boldogtalan hold című 1970-es előadásában Forrás: archív
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barkó György 1989-ben települt át Kolozsvárról Pécsre, az akkori színházigazgató Lengyel György invitálására. 1989 márciusától nyugdíjazásáig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, ahol számtalan fontos szerepben láthatta a közönség. Több mint 800 előadásban játszott.

Barkó György színművész
Barkó György színművész. Fotó: Biró István

A drámai karakterszerepektől a klasszikus vígjátéki figurákon át, a zenés vígjátékok és a bohózatok jól ismert alakjait egyforma erővel, odaadással, alázattal formálta meg. Alakításait erős érzelmi, indulati telítettség jellemezte. Ugyanakkor groteszk humora is kitűnően érvényesült a modern drámai szerepek megformálásában

 – írja a Pécsi Nemzeti Színház.

Barkó György a Brassó megyei Pürkerecen született 1931. július 18-án. 1954-ben végezte el Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet. 1988-ig volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, Harag György társulatának vezető színésze. A pécsi színházi munkák mellett sok hazai filmszerepben is láthatta a közönség.

A színházra úgy kell tekinteni, mint a templomra. És úgy is kell viselkedni benne

– idézi őt a pécsi színház közleménye. 

„Ez a mondása mindannyiunk fülében élénken cseng, akik ismertük. Jó volt a közelében lenni, jó volt a kollégájának lenni. Kedvessége, szerény bölcsessége, józan gondolkodása, hatalmas szakmai tudása példaértékű volt” – búcsúzott tőle a teátrum.

 

Borítókép: Bereczky Júlia és Barkó György Eugen OʼNeill Boldogtalan hold című 1970-es előadásában (Fotó: archív felvétel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.