Csodálatos cirkuszvilág a Vajdahunyad várában

A „Csodálatos cirkuszvilág” – nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitójára a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál kiemelt eseményeként került sor. Tizenöt ország közös cirkusztörténeti kiállításán először láthatók a magyar artistaművészek és cirkuszi dinasztiák relikviái, a cirkuszi képzőművészet és filmművészet jeles alkotásai, a nemzetközi cirkuszi örökség legkiválóbb külföldi gyűjteményei.

2024. 01. 23. 22:00
Csodálatos Cirkuszvilág
Budapest, 2024. január 11. A Csodálatos Cirkuszvilág címû nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban a megnyitó napján, 2024. január 11-én. A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál alkalmából nyílt tárlaton tizenkét nemzetközi cirkuszmúzeum kincseit láthatja a közönség február 29-ig. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cirkuszvilág látható csodáihoz számtalan átélhető élmény társul: 100 éves körhinta, múzeumpedagógiai játékok, virtuális kötéltáncolás és csoportos cirkuszpedagógia is, hogy bárki felfedezhesse magában rejtett artista – vagy éppen cirkuszi muzeológus – képességeit. A kiállítással találkozási lehetőséget teremtenek a nemzetközi cirkuszi örökség legkiválóbb külföldi gyűjtőivel, gyűjteményeivel és múzeumaival, egyben lehetőséget kínálnak betekinteni a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum gyűjteményeibe és tudományos munkájába is.

A csodálatos Cirkuszvilág
A kiállítás nemzetközi résztvevői jeles külföldi gyűjtők és elismert múzeumi szakemberek. Fotó: Mezőgazdasági Múzeum

Ritkán látható csodát tapasztalhatnak meg a látogatók a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban:

először láthatják együtt a magyar artistaművész családokat és dinasztiákat, különleges artistarelikviákat és történeteket, a hazai világszám-produkciókat és történeti dokumentumokat, valamint a cirkuszi képzőművészet és filmművészet jeles alkotásait. 

Csodálatos Cirkuszvilág
A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál alkalmából nyílt tárlaton tizenkét nemzetközi cirkuszmúzeum kincseit láthatja a közönség február 29-ig. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tárlaton régi és jelenkori cirkuszi tárgyak, rekvizitek, kosztümök, plakátok, fotók, filmek, dokumentumok és azokhoz kapcsolódó személyes történetek, érdekességek és cirkuszi „legek”, sőt még képzőművészeti alkotások is szerepelnek.

A kiállítás február 29-ig, keddtől vasárnapig minden nap 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

 

Borítókép: A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál lovas produkciója (Fotó: Urbán Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.