A Kék Pelikan hamarosan a mozikban

Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Kék Pelikan a szocialista rendszer végnapjaiba kíséri a nézőket. Könnyen lehet, hogy igazi kultfilm lesz belőle.

Forrás: Kultura.hu2024. 01. 18. 21:00
Kék pelikán
Kék pelikán Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilisban érkezik a mozikba Csáki László első egész estés animációs filmje, a Kék Pelikan.

Kék pelikán
Ákos, Laci és Petya nem szokványos európai vakációt tervez a Kék Pelikán segítségével. Forrás: Umbrella Entertainment Kft

 

A Kék Pelikan hamarosan a mozikban

A valós eseményeket feldolgozó animációs film 1988-ba repít vissza bennünket, amikor három bevállalós srác elhatározza, hogy általuk hamisított vonatjegyekkel beutazzák Európát. Kevéssel a vasfüggöny leomlása előtt Magyarországon is széles körben elérhetővé vált a világútlevél. Az utazási lehetőségekkel azonban kevesen tudtak élni azok magas ára miatt.

Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele?

– teszik fel a kérdést a film főszereplői.

A történet szereplői, a három barát, Ákos, Laci és Petya kieszelik, hogy miként lehetne hamisított jegyekkel körbeutazni Európát. Megfigyelik, hogy a jegypénztárban a jegyeket Kék Pelikan indigóval másolják le, amelyet eltávolítva vasúti menetjegyeket gyárthatnak maguknak.

A groteszk, de mégis valós alapokon nyugvó történet sok humorral tart görbetükröt egy furcsa rendszer végnapjainak.

A film minden bizonnyal az idei év legjobban várt hazai gyártású animációs filmje lesz, amely április 11-én mutatnak be.

 

Borítókép: Részlet a Kék Pelikan című filmből. (Forrás: Nemzeti Filmintézet YouTube-csatornája)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.