Lefkovicsék gyászolnak: egy tejfog is okozhat fennforgást egy forgatáson

Február 29-én kerül a magyar mozikba Breier Ádám első mozija: a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak című film. Az alkotás egy nagy presztízsű amerikai filmfesztiválra is meghívást kapott, mégpedig a Palm Springs-i nemzetközi filmfesztiválon debütál január 6 és 8. között. A Svenk szombat esti adásában Felszegy Ádám producer mesél a különleges mozgóképes műről.

2024. 01. 06. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Lefkovicsék gyászolnak egy nagyon érdekes filmterv volt. Volt benne valami nagyon személyes, valami nagyon univerzális. Ennek a filmnek vagy filmtervnek rengeteg verziója volt korábban. Szeretnénk a magyar közönséget olyan tartalommal ellátni, amire azt gondoljuk, hogy igényes, értékes és eredeti, másrészről nyilván, hogyha ez a külföldi fesztiválokon is megtalálja a helyét, akkor boldogok vagyunk és örülünk – hangsúlyozta a műsor stábjának a filmes szakember. 

Felszegy Ádám szerint a mozi, különösen az art mozi, nincsen túl jó formában napjainkban. – Folyamatosan csökkennek a nézőszámok, mivel megjelentek a streamingplatformok. 

Szerintem nem lehet már egy adott platformra gyártani, mindig úgy kell gondolkodni, hogy több helyen megállja a helyét az, amit csinálunk.

 Azt gondolom, hogy a Lefkovicsék gyászolnak, az egy kifejezetten közönségbarát film lesz. 

A producer egy különleges sztorit is megosztott a mozi készítéséről. − Egy filmgyártás során mindig nagyon sok olyan történet van, ami utólag szállóigévé válik az alkotók között. 

Például itt a pótforgatás során derült ki, hogy a Leo Gagelnek, a kisfiúnak, aki az egyik főszereplőnk, kiesett az egyik tejfoga, és ezt ilyen nagyon furmányos módon kellett pótolnunk egy fogorvos segítségével.

Lefkovics Tamás, az együttérző, de konok bokszedző az évek során egyre jobban elhidegült fiától, Ivántól. Iván, aki ortodox zsidó, Izraelben keresett menedéket az apjával való folyamatos konfliktus elől. Iván Izraelben alapított családot, és kizárólag édesanyjával tartotta a kapcsolatot Budapesten. Édesanyja hirtelen halála után Iván hatéves kisfia kíséretében visszatér gyermekkori otthonába, hogy a zsidó szokásoknak megfelelően egyhetes gyászt, úgynevezett sivát tartson. Ez az időszak sarkalatos pont lesz, mivel az apa és a fiú által képviselt két ellentétes világ találkozik, és a család lehetséges újraegyesülése a tét.

Borítókép:  Az alkotás egy nagy presztízsű amerikai filmfesztiválra is meghívást kapott (Forrás: Mozinet)

A Svenk adását 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.