Meghirdették a Versünnep új versenyprogramját

A lassan húsz éve működő Versünnep Alapítvány meghirdette 2024-es eseménysorozatát és kiírta idei versenyprogramját. A Versünnep tematikája az új év kiemelt irodalmi évfordulóihoz kapcsolódik, amelyre három kategóriában jelentkezhetnek hivatásos és tanulmányaikat folytató előadóművészek, zeneszerzők, film- és képzőművészek. A professzionális versenyzők jelentkezését február 29-én éjfélig várják.

2024. 01. 01. 9:00
Versünnep
Fotó: Versünnep/Kovács Milán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentkezéseket vers- és prózamondás, énekelt vers, vagy versmegzenésítés, képző és/vagy filmművészeti alkotás kategóriában várják. A versenyre kizárólag magyar költők művével lehet jelentkezni, egy versenyző több kategóriában is nevezhet. Mindhárom kategóriában hazánkból és a határon túlról is várják a jelentkezőket. A verseny döntőjébe jutó előadók értékes tárgy- és pénzjutalmakban részesülnek. 

Versünnep
A Versünnep 2023. egyik győztese: Ferenczi Attila (Fotó: Versünnep/Kovács Milán)


A Versünnep Alapítvány versenykiírása

 

A vers és prózamondás kategóriában kötelezően három művet kell nevezni, amelyek vers, próza, drámarészlet vagy publicisztika lehetnek. A nevezett művek közül kettő kötelezően idei irodalmi évfordulós szerző alkotása, a harmadik  pedig kortárs magyar költő vagy író verse, illetve prózai alkotása, vagy az évfordulós szerzők valamely műve lehet. Idei kiemelt évfordulók: a 80 éve elhunyt Radnóti Miklós (1909–1944), a 90 éve született Hervay Gizella (1934–1982), és a 70 éve született Sziveri János (1954–1990). 

A vers és prózamondás kategóriára szakirányú képzésben résztvevő vagy hivatásos színművészek és előadóművészek jelentkezését várják. Az énekelt vers és versmegzenésítés kategóriában két művel lehet nevezni komoly- vagy könnyűzenei stílusban, amelyek közül az egyiknek vagy mindkettőnek évfordulós szerző művánek kell lennie, a másik kortárs mű, kortárs magyar költő vagy író verse, prózai alkotása vagy az évfordulós szerzők valamely műve is lehet. E kategóriában a végzett vagy tanulmányukat folytató zeneszerzők, illetve előadóművészek jelentkezését várják.
A képző- és/vagy filmművészeti alkotás kategóriában kötelezően egy művel lehet jelentkezni, amely az idei évfordulós költő egyik alkotása kapcsán született képző- vagy filmművészeti alkotásnak kell lennie, és végzett vagy tanulmányaikat folytató képző- és filmművészek, illetve előadóművészek jelentkezését várják. 

A felhívás az alapítvány honlapján érhető el, nevezni a jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Borítókép: Lovászi Edina és zenekara (Forrás: Versünnep)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.