Közkincs lesz Mickey egér első verziója

1928-ban indult hódító útjára Mickey egér, a leghíresebb, a szerzői jog azonban hivatalosan csak 95 évig illeti meg a vállalatot. A határidő január elsejével lejár, így a Disney minden próbálkozása ellenére Mickey egér kezdetleges verziója 2024-től kezdve közkincsnek minősül – olvashatjuk az index.hu portálon megjelent cikkben.

Forrás: index.hu, nypost.com 2023. 12. 30. 13:00
 ***EXCLUSIVE***
BNPS.co.uk (01202 558833) Pic: Heritage Auctions/BNPS PICTURED: Rare Mickey Mouse Studio Promo Drawing Original Art from the 1930's A vast collection of original hand-drawn animations from classic Disney movies has emerged for sale at auction. Nearly 300 lots have been put up for sale with animation drawings, original concepts, layouts and storyboards among the most appealing items. It is believed the group is the largest collection of original hand-drawn Disney animation ever offered in a single auction. ***EXCLUSIVE*** Fotó: NORTHFOTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint hangsúlyozzák, a Disney az elmúlt évtizedekben számtalanszor próbálta elérni, hogy szeretett karaktereik jogait minél tovább ők birtokolják – ami célba is ért. 

1998-ban azért lobbiztak, hogy szülessen egy szerzői jogok kiterjesztéséről szóló törvény, amit végül elfogadtak, így a korábbi 75 évről 95 évre nőtt ez az intervallum. Nem véletlen, hogy a cég már 25 évvel ezelőtt ezen dolgozott, mivel amennyiben nem jártak volna sikerrel, öt évvel később közkinccsé vált volna a Mickey egér kezdetleges verziója, ami egy 1928-as alkotásban szerepelt először. Ugyan 1998-ban a javukra dőlt el a jogi csatározás, így további 25 évre tudhatták sajátjuknak a Disney-karakter szerzői jogait, a bíróság által korábban meghatározott 95 év január elsejével letelik.

Disney Animation: Misc Moviestills
Januártól közkincs lesz Mickey egér, a Disney legismertebb figurája (Fotó: Zuma/Northfoto)

Nem csupán a Disney szorgalmazta az időszak meghosszabbítását, hanem szerzői jogok birtokosainak egy egész csoportja, akiknek a munkái hamarosan közkinccsé válnak, és akik nagy hasznot húztak a további 20 éves védelemből – idézi Jennifer Jenkins jogászt az index.hu oldalon megjelent cikk, amely arról is tájékoztat, hogy a határidő lejártával a Disney elveszti a Willie gőzhajó rövidfilm, illetve az eredeti Mickey és Minnie egér szerzői jogait.
A Duke’s Public Domain Center közlése szerint ennek értelmében január 1-jétől ingyen felhasználhatóvá válnak a karakterek. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy az 1928-as Mickey és Minnie egér még nem beszél, így az alkotók meglehetősen korlátozott mértékben használhatják a mesefigurákat, amelyek hosszúkás fizimiskája másképp is fest, mint ahogy napjainkban ábrázolják az ikonikus karaktereket – olvashatjuk az Index által idézett írásban, amely a New York Post oldalán jelent meg.
A portál arra is kitér, hogy 

Mickey és Minnie egér modernebb verzióinak a szerzői jogai ugyanakkor továbbra is a Disney birtokában maradnak, ők a cég arcai. A vállalat közlése alapján viszont figyelemmel fogják kísérni, miképp használják fel a karaktereket a jövőben.

A figurákat ugyanis nem lehet olyan módon ábrázolni, hogy félrevezetve a nézőket azt érzékeltessék, egy művész munkáját a Disney támogatja. 

Mióta Mickey egér először szerepelt a Willie gőzhajó című rövidfilmben 1928-ban, az emberek a Disney történeteihez, -élményekhez és eredeti termékekhez kötik a karaktert. Ez nem fog változni akkor sem, amikor a Willie gőzhajó szerzői joga lejár. Természetesen továbbra is védjük jogainkat Mickey egér modernebb verziói esetében és más művekben, amelyek továbbra is a szerzői jog hatálya alá tartoznak

– idézte a Disney szóvivőjét az index.hu. Az eredeti cikk ezen a linken érhető el. A New York Post cikke itt olvasható.

Borítókép: Mickey egér először 1928-ban jelen meg a vásznon (Fotó: Northfoto)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.