A várt összeg háromszorosáért kelt el a Beatles festménye

A Beatles nevét az egész világ ismeri, és a beatzenével azonosítja, azt azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy nem csak dalokat alkottak közösen a gombafejűek. Japán turnéjuk alatt festéssel töltötték az idejüket. Most ennek a korszaknak a darabja 1 744 000 dollárért (613 millió forint) kelt el a Christie’s New York-i aukcióján.

2024. 02. 03. 20:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1966-ban, 54×79 centiméteres papírra, akrillal festett Egy nő képei alkotás művészi értéke ugyan nagyon alacsony, viszont a világ valaha volt legnépszerűbb zenekarának négy tagjának, John Lennonnak, George Harrisonnak, Paul McCartney-nak és Ringo Starrnak a közös alkotása. 1966-ban, népszerűségük csúcsán a Beatlesnek három nap alatt öt koncertet kellett adnia a tokiói Nippon Budokan arénában, így nem sok időt tölthettek a Tokió Hiltonban lévő lakosztályukon kívül.

Miután egy rajongó látogatásakor különböző művészeti kellékeket hozott, a négy rocksztár a koncertek közötti időt festéssel ütötte el, az így született képnek pedig később egy japán újságíró az Images of a Woman címet adta.

A zenekar mind a négy tagja – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr – a vászon egy-egy sarkát kapta meg, amit aztán egymástól függetlenül festettek meg. A festmény közepén egy üres, befejezetlen kör található, amelyben minden Beatle a saját részéhez közel aláírta a nevét.

A Christie’s közleményéből kiderül, hogy 

a festmény a nevét – Egy nő képei – húsz évvel később kapta, amikor egy japán újságíró azt mondta, hogy női nemi szervet ábrázolhat Paul McCartney alkotása a jobb felső sarokban.

A Christie’s február elsejei aukcióján az egyetlen Beatles-festmény – amelynek eladási árát a szakértők 400–600 ezer dollárra becsülték – 1 744 000 dollárért kelt el.

Borítókép: A több mint félmilliárdos kép (Forrás: Christie’s aukciósház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.