Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A Képzőművészeti Egyetemen rendezik meg a XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálét

Idén a XXIV. Tervezőgrafikai biennálé bemutatójára a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti Barcsay termében kerül sor március 14. és 29. között. Az együttműködés eredményeként, a jövőben is a hazai tervezőgrafikai oktatás egyik legjelentősebb bázisa, a Magyar Képzőművészeti Egyetem lesz a biennálé kiállítási helyszíne.

2024. 02. 20. 13:00
24. Tervezőgrafikai Biennálé
24. Tervezőgrafikai Biennálé Forrás: 24. Tervezőgrafikai Biennálé
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezőgrafikai biennálé óriási múltra tekint vissza: a tervezőgrafika-művészet hazai periodikus kiállítás sorozata 1978-ban indult útjára. A biennálé célja, hogy átfogóan bemutassa a tervezőgrafika stílusainak hazai és nemzetközi alakulását, értékeit és generációit. A legutóbb megrendezett szemlén 130 művész több, mint 250 alkotását mutatták be. Az idei 24. biennálén a korábbi két évben született tervezőgrafikai művek, illetve autonóm alkotások szerepelnek: többek között plakátok, kiadványok, arculatok, illusztrációk, emblémák, könyvek, információs rendszerek, bélyegek.

24. Tervezőgrafikai Biennálé
A biennálé egy részlete (Forrás: 24. Tervezőgrafikai Biennálé)

Auth Attila, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető docense, Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, a tervezőgrafikai biennálé elnöke kiemelte: 
– Az eltelt 46 évben jelentős változások következtek be a szakmában, a tervezési és kivitelezési technológiákban. Megszűnt a klasszikus tipográfiai rend egyeduralma. Az új technikai eszközök, az új képalkotó eljárások és médiumok kiszélesítették a lehetőségeket, utat nyitottak a változatos vizuális kifejezések felé. A művészeti egyetemek, illetve a legtehetségesebb hallgatók bevonása a tervezőgrafikai biennálé programjába felfrissítette, változatosabbá tette az összképet – fejtette ki a tanszékvezető.

A tervezőgrafikai biennálé 2024-ben már második alkalommal nyitja meg a lehetőséget a nemzetközi, valamint a partiumi és felvidéki alkotók felé. A nyitás egyrészt elősegíti a hazai tervezőgrafika nemzetközi elismerését, másrészt a rangos külföldi alkotók műveinek megismertetését a hazai alkotókkal, érdeklődőkkel.

A nemzetközi megmérettetés lehetőséget ad, hogy rálássunk a kortárs magyar tervezőgrafika helyére és szerepére a világ design kultúrájában.

A XXIV. Tervezőgrafikai biennálé további célja, hogy a magyar tervezőgrafika alkotásait és a kiállítássorozatot bekapcsolja a nemzetközi szakmai vérkeringésbe is. Népszerűsítse a mai magyar tervezőgrafika műveit, az alkotókat megismertesse a reklámmarketing szakma képviselőivel és a nemzetközi, hazai közvéleménnyel.

A kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében látogatható (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)
 

Borítókép forrása: XXIV. Tervezőgrafikai biennálé 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.