Pásztor Anna és Szebényi Dániel saját dalokhoz segíti a fiatalokat

Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban címen indított akciót a Civilút Alapítvány. A kulturális és szociálisügyi zenei tehetségkutató, tehetséggondozó és adománygyűjtő program mellé állt Pásztor Anna énekesnő is, aki négy tehetséges fiatalt mentorált az elmúlt három hónapban.

2024. 02. 28. 15:40
Pásztor Anna
Pásztor Anna Fotó: Tóth Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megyeri Gabriella, a Varázsceruza ötletadója, az alapítvány kreatív igazgatója a szerdai sajtóeseményen elmondta, hogy programjuk már négy éve zajlik. 

Pásztor Anna fogyatékkal élő fiatalokat tanított
Pásztor Anna a Varázsceruza – Hagyj nyomott sajtótájékoztatóján. Fotó: Tóth Gábor

Először a rajzeszközök gyűjtése volt a fókuszban – tavaly 34 815 darabot osztottak szét a rászorulók között.

A hagyományosan ismert adománygyűjtő feladatok mellett szeretettek volna a fogyatékkal élő tehetségek támogatása felé fordulni. Lehetőséget teremteni arra, hogy mint dalszerzők, énekesek szélesebb körben is megmutathassák tudásukat. Megyeri Gabriella felidézte, hogy tavaly nyáron azzal a szándékkal keresték fel Pásztor Annát, hogy vállalja a tehetséggondozó programban való részvételt.

Az énekesnő elmondta, egy percig sem volt kérdés benne, hogy kötelessége adni és helytállni, először mégis megrettent az előtte álló feladattól, mert egy olyan időszakban érte a felkérés, amikor számos megoldásra váró probléma adódott a saját életében is.

Kiemelte, hogy a fogyatékkal élőkkel való első találkozás során rádöbbent, hogy ezek a fiatalok hatalmas erőt képviselnek, amely nemcsak neki, de másoknak is reményt adhat.

Ezek a fiatal felnőttek úgy indultak a világba, mint egy búvártanfolyamon, csakhogy ők súlyokat kaptak a kezükbe, de még így is megtanultak úszni. Nagyon erős pszichéjű fiatalokat ismerhettem meg bennük, ők a reménysugarai a világnak

– nyilatkozta Pásztor Anna, majd hozzátette, hogy három, kemény munkával teli hónap áll mögöttük, amely során mindannyian többek lettek. A vakon született testvérpárt, Kovács Cintiát és Kovács Dzsenifert aranylelkű lányokként jellemezte, akiknek igazi kitörési lehetőség lehet ez a program. Akárcsak a kerekesszékes Madaras Dorottyának, akiben vagány, belevaló lányt, egy vérbeli előadóművészt ismerhetett meg, és akinek nem utolsósorban párját ritkító, igaz hangja van. Méltatta az öt hangszeren játszó Pintér Norbertet is, aki kiváló dalszerzőnek bizonyult az elmúlt hónapokban.

Ma már nehéz megismerni az igaz hangot, az övék azonban az. Ha megszólalnak, akkor a mi lelkükben is csilingelni kezd valami. Őszinték és tiszták, ami egyre ritkább ebben a szakmában

– mondta Pásztor Anna.

 

Szebényi Dániel, a program zenei producere kiemelte, hogy a fiatal tehetségekkel érzelmi témákból igyekeztek zeneileg építkezni. 

Saját életük leghatározóbb pillanataiból próbáltak merítkezni. Nyitottan és a őszintén tudtak alkotni, így nagyon gyorsan megszülettek a dalok és a hozzájuk készített dalszövegek.

Nehézségekkel teli, de szép és jó utazás áll mögöttünk

– foglalta össze a zenész, majd hozzátette, hogy a következő héten stúdióba vonulnak, hogy egy minialbumon rögzítsék a dalokat. Emellett előzenekari lehetőséggel is élhetnek a mentoráltak, valamint a tervek szerint a Magyar Zene Házában is színpadra léphetnek. A zenei szakemberek, valamint az alapítvány munkatársai azon dolgoznak, hogy két dal bekerülhessen a Petőfi rádió dalrepertoárjába, amellyel valóban tömegekhez tudnának eljutni.

Pásztor Anna Civilút Alapítvány
Sárközi Éva jótékonysági árverésre felajánlott munkájával. Forrás: Civilút Alapítvány hivatalos Facebook-oldala

Sárközi Éva festőművész Belső értékek című festményét ajánlotta fel a Civilút Alapítványnak, hogy az abból befolyó összeggel támogassák a fiatal tehetségeket. 

Az absztrakt festményen szereplő színes alakok azt sugallják, hogy a fogyatékkal élők is társadalmunk részei, elfogadás és a tisztelet illeti meg őket. A festmény kikiáltási ára háromszázezer forint. A licitálás jövő hét szerdáig tart.

Borítókép: Varázsceruza – Hagyj nyomot sajtótájékoztatója Pásztor Anna és Szebényi Dániel részvételével (Fotó: Tóth Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.