Budapest a vakok szemével

Az Akvárium Klub „Nézz körül más szemmel!” című kiállítása egyszerre játék, de fontos társadalmi üzenet is, amely a látássérültek támogatására ösztönöz.

2024. 02. 22. 13:01
Nézz körül más szemmel
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan érzékelik a körülöttük lévő világot azok, akik születésük óta vakok? Milyen belső képek élnek bennük? Melyek azok a tárgyak, hangok és érzések, amelyek alapján le tudják képezni magukban Budapest köztereit? A mesterséges intelligencia segítségével készült képek talán közelebb vezetnek a kérdések megválaszolásához. A Nézz körül más szemmel! című kiállítás egyszerre játék és fontos társadalmi üzenet, amely a látássérültek támogatására hívja fel a figyelmet. 

Nézz körül más szemmel
Installációkat tapogató budapesti fiatalok a Nézz körül más szemmel! című  kiállításon. Fotó: Kurucz Árpád

 

Nézz körül más szemmel


Fiatalok érkeznek az Akvárium Klubba, hogy megismerhessék annak a hét vak alkotónak a képeit, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével készültek. Baráth Mária, Csányi Márton, Erdődy Viktor, Kónya Barbara, Lakatos Melitta, Pribitek Gábor és Szakács Máté látássérült alkotók installációival is megismerkedhetnek az iskolások. Bekötött szemmel, izgatottan tapintják meg a kiállított tárgyakat és szemlélik a mesterséges intelligencia által készített képeket.

Móga Sebők Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke a kiállításon beszámolt arról, hogy tizenöt éve segítik munkájukkal a látássérültek társadalmi rehabilitációját művészetekkel és kézművességgel. Mostani bemutatójuk a Café Communications Kft. kezdeményezésére jött létre. 

A Nézz körül más szemmel! című kiállításra a mesterséges intelligencia felhasználásával hoztak létre olyan képeket, amelyek részleteit, élményeit, tapasztalatait vak emberek elbeszélései adták. Így születtek képek Budapest egyes köztereiről. 

Nézz körül más szemmel
Móga Sebők Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke.  Fotó: Kurucz Árpád


Hogyan képzelik el a vakok a köztereinket?

Az alapítványi elnök kiemelte, hogy negyvenéves szakmai gyakorlata során folyamatosan foglalkoztatta az izgalmas kérdés, hogy milyen „képekben” gondolkoznak a vak emberek. 
 

Kérdés, hogy a mesterséges intelligencia mit tud megmutatni ebből.

Soha nem tudhatjuk, hogy milyen az a „kép”, ami vizualitás nélküli. A projekt kapcsán a mesterséges intelligencia által létrehozott vizuális kép mégis sok hasonlóságot mutat a vak résztvevők közreműködésével készített tapintható képekkel. Ennek oka, hogy mindkettő alapjául a vak ember tapasztalása szolgál ugyanarról a helyszínről.

Az alkotások témájaként közlekedési szituációk szolgáltak. 

A vakok jól ismerik ezeket a tereket, utakat, csak másképpen, mint mi

– mondja Móga Sebők Erzsébet. Feltűnnek így a Nyugati és a Keleti pályaudvar, Zugló vasútállomása vagy éppen a Thököly út, a Tisza István tér szubjektív képei. Budapest ezen részein számos inger éri a vakokat a nagy forgalom és az állandó zaj miatt.

Nézz körül más szemmel
A budai gyermekvasutat így képzelte el a mesterséges intelligencia a vak beszélő alapján (Forrás: Blind Journey/Kézzelfogható Alapítvány)

 

Tapasztalatok, érzések, gondolatok

 

Voltak, akik érzelmi alapon választottak helyszíneket. Erdődi Viktor például az újpalotai Kiserdőt, ahol gyermekkorában a nagyapjával sokat sétáltak és beszélgettek. Baráth Marcsi a Normafát választotta, ahová a családjával szokott kirándulni

– emelte ki Móga Sebők Erzsébet, majd hozzátette, hogy akik ellátogatnak az Akvárium Klubban lévő kiállításra, azok nemcsak a mesterséges intelligencia által készített képeket tekinthetik meg, hanem bizonyos meghirdetett időpontokban a látássérültek által létrehozott tapinthatókat is. Február 29-én, a finisszázson bizakodhatunk abban, hogy a projekt minél több vak résztvevőjével találkozhatunk és személyesen is feltehetjük kérdéseinket, ezáltal közelebb kerülhetünk egymáshoz.

A Kézzelfogható Alapítvány elnöke kiemelte, hogy az egész projekttel azt szeretnék közvetíteni, hogy az emberek figyeljenek jobban egymásra és a látássérültekre. 

Nézz körül más szemmel
Részlet a kiállításból. Fotó: Kurucz Árpád

Arra ösztönöz, hogy természetesen és bátran merjük megszólítani a közterületeken a látássérülteket és ajánljuk fel segítségünket, amennyiben szükséges.

Szeretek itt közlekedni. Furcsán hangozhat, de szeretek sodródni a tömeggel, mert így kirajzolódik előttem az út. De figyelnem is kell, mert néha elsodornak az ellenkező irányba

– hangsúlyozta Lakatos Melitta, akinek Keleti pályaudvarról szóló elbeszélései alapján alkotta meg a mesterséges intelligencia a saját képét.

A kiállítás ingyenesen látogatható február 29-ig, de arra is van lehetőség, hogy a Kézzelfogható Alapítvány művészeti és kézműves-tevékenységét, a látássérültek munkáját támogassák a látogatók.


Borítókép: A Nézz körül más szemmel című kiállítás az Akvárium Klubban (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.