Tavaszi hangolódás a 3. Nemzetközi cigány dal napjára

Három felvezető koncert népszerűsíti tavasszal és nyár elején a 3. Nemzetközi cigány dal napját a Benczúr Ház Rendezvényközpontban. Az augusztus 8-i nagy rendezvénysorozat felvezetéseként március 8-án Lakatos Mónika és a Cigány Hangok lép fel, április 19-én a Romengo, június 7-én pedig a MazsiMó-GipsyMó formáció.

Forrás: MTI2024. 02. 04. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvény főszervezője és ötletgazdája Rostás Mihály „Mazsi”, a Romengo zenekar vezetője, a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat elnöke, aki az 1943-ban Szkopjében augusztus 8-án született Esma Redzepova születésnapjára választotta az ünnepnapot. Redzepovát a cigányzene királynőjeként tartják számon. 

A 2016-ban elhunyt énekesnő nemcsak a macedón zenei kultúra világszerte ismert jelképe, személye a cigány muzsika számára szintén meghatározó. Pályafutását akkor kezdte Jugoszláviában, amikor a cigányok szégyenletesnek tartották, hogy a nők nyilvánosan énekeljenek. 

Ennek ellenére ő volt az egyik első énekes, aki romani nyelven adott elő a rádióban és a televízióban, dalaival hatalmas sikereket aratott Jugoszláviában, majd az egész világon. Esma Redzepovát példaképpé tette az is, hogy férjével és zenésztársával, Sztevo Teodoszievszkivel 46 gyermeket fogadtak örökbe és neveltek fel.

A Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat távlati célja, hogy a nemzetközi cigány dal napját az Európai Unió minden tagállamában megszervezzék. Az esemény hazai fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök.

Borítókép: A Romengo zenekar, amelynek énekesnője a Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónika. (Fotó: Farkas András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.