Lujza 2024. március 2.
logo
Milyen volt egy kalotaszegi falu élete a kétezres években?

Új kiállítással ünnepel a Néprajzi Múzeum

Magyar Nemzet
Forrás: Néprajzi Múzeum
2024.02.12. 11:00 2024.02.12. 11:03
Új kiállítással ünnepel a Néprajzi Múzeum

Sokféle programmal készülnek a múzeum napjára március 5-én.

A hagyomány szerint a Néprajzi Múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus az ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, páratlan kelet-ázsiai és borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. 

Néprajzi Múzeum
Fotó: Kurucz Árpád

A 152. évforduló alkalmából márciusban a látogatóknak lehetőségük nyílik bejárni a múzeum minden szegletét izgalmasabbnál izgalmasabb ingyenes programokon: felfedezhetik a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központját, bekukkanthatnak a raktárakba, részt vehetnek kurátori tárlatvezetéseken, de beülhetnek a moziterembe is egy filmvetítésre.

Március 5-én nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata is, az Együtt – Inaktelki képek 2000–2002 című kiállítás, amely bepillantást enged egy kalotaszegi falu életébe az ezredfordulón, a látogatók megismerhetik a közösség kapcsolati mintáit, az egyén és közösség viszonyát és a faluközösséget működtető kapcsolatokat.

Borítókép: A Néprajzi Múzeum épülete (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

Térbe írt versek alkotója

Az immár Prima Primissima-díjjal is elismert, Ybl- és Pro Architectura-díjas építésszel a rajzról és a műhelymunkáról, az írásról és az apai örökségről is beszélgettünk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.