Új kiállítással ünnepel a Néprajzi Múzeum

Sokféle programmal készülnek a múzeum napjára március 5-én.

Forrás: Néprajzi Múzeum2024. 02. 12. 11:00
Néprajzi Múzeum
A Néprajzi Múzeum épülete Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyomány szerint a Néprajzi Múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus az ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, páratlan kelet-ázsiai és borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. 

Néprajzi Múzeum
Fotó: Kurucz Árpád

A 152. évforduló alkalmából márciusban a látogatóknak lehetőségük nyílik bejárni a múzeum minden szegletét izgalmasabbnál izgalmasabb ingyenes programokon: felfedezhetik a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központját, bekukkanthatnak a raktárakba, részt vehetnek kurátori tárlatvezetéseken, de beülhetnek a moziterembe is egy filmvetítésre.

Március 5-én nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata is, az Együtt – Inaktelki képek 2000–2002 című kiállítás, amely bepillantást enged egy kalotaszegi falu életébe az ezredfordulón, a látogatók megismerhetik a közösség kapcsolati mintáit, az egyén és közösség viszonyát és a faluközösséget működtető kapcsolatokat.

Borítókép: A Néprajzi Múzeum épülete (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.