Újjáéledhet a kultúra a falvakban

A kormány már negyvenötmilliárd forintot költött a Magyar falu programban falvak kulturális és közösségi épületeinek fejlesztésére – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Veszprém vármegyei Nemesvámoson.

Forrás: MTI2024. 02. 11. 9:00
Ovádi Péter a Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválon
Ovádi Péter a Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválon Fotó: Facebook/ Ovádi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyopáros Alpár a település 71 millió forintból megújult közösségi házát megtekintve kifejtette: a kormány már mintegy 2500 közösségi tér, kulturális intézmény felújítását támogatta több mint 40 milliárd forintból, és további négymilliárd forintból kétezernél is több helyen eszközbeszerzést finanszíroztak.
 

 XI. Lencse-és Hurkafesztivál
Néptáncosok a lencse- és hurkafesztiválon Nemesvámoson. Forrás: Facebook/Nemesvámos

Veszprém vármegyében a falvak fejlesztésére már 45 milliárd forintot fordítottak a Magyar falu programból, amelynek támogatásaiból Nemesvámos már több mint 300 millió forintot tudott lehívni – tette hozzá a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár a kulturális közösségi szolgáltatásokat nyújtó helyek – közösségi terek, kultúrházak, faluházak – fejlesztését pedig azért nevezte fontosnak, mert az ezekben működő közösségek összetartása jelenti a falvak egyik versenyelőnyét.

Példaként említette a szombaton, már 11. alkalommal megrendezett Vámosi lencse- és hurkafesztivált, amelyet a helyi közösségek hoztak létre és rendeznek meg évről évre már hagyományosan.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője Nemesvámos fejlődését méltatva azt mondta: a község iránytű tud lenni más településeknek is.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere ismertette: az 1938-ban épült, helyi védettség alatt álló közösségi ház három ütemben, összesen 71 millió forintos támogatással újult meg. Az épületben tíz civil szervezet működik, és a közeli általános iskolának is biztosítanak benne plusz tantermeket a diákok számának növekedése miatt.

Borítókép: Ovádi Péter a vámosi lencse- és hurkafesztiválon (Forrás: Facebook/Ovádi Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.