Újjáéled a falusi színjátszás

2024. január 27–28-án kilencedik alkalommal adott otthont a Nemzeti Színház a Pajtaszínházi Szemle előadásainak. 19 vármegye 19 településének színjátszó csoportjai mutatták be az elmúlt hónapokban készült produkcióikat. Fergeteges vígjátékok, székely viccek, Petőfi-versválogatás, Molnár Ferenc-klasszikusok, krimikomédia, sőt még görög tragédia is színesítette az idei programot.

Forrás: Magyar Teátrumi Társaság2024. 01. 29. 12:30
Pajtaszínházi Szemle
Fotó: Facebook/ Nemzeti Színház /Eöri Szabo Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pajtaszínházi program 2015 óta a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Színház együttműködésében valósul meg. A program célja a hazánkban jelentős hagyományú falusi színjátszás újraélesztése és népszerűsítése, valamint alkotói és kultúraszerető közösségek építése. A programban minden évben Magyarország 19 vármegyéjének egy-egy települése vesz részt. 

Pajtaszínházi Szemle
A kezdeményezés fókusza a közösségépítés. Forrás: Facebook/Nemzeti Színház

Az így született pajtaszínházi közösségek a program záróeseményén, a Pajtaszínházi Szemlén, a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatják be előadásaikat. A társulatok munkáját a Magyar Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik, végigkísérve az alkotó folyamat minden állomását az első ötleteléstől és tervezéstől a próbákon át egészen a premierig. 

A szemle minden évben jókedvű, szenvedélyes, igazi örömszínház, mely a pajtaszínházi műfaj hagyományai és a magyar kultúra napja előtti tisztelgés is egyben.

 

Az IX. Pajtaszínházi Szemlén bemutatkozott települések: Balatonszőlős (Veszprém vármegye), Esztár (Hajdú-Bihar vármegye), Győrújbarát (Győr-Moson-Sopron vármegye), Héreg (Komárom-Esztergom vármegye), Iregszemcse (Tolna vármegye), Kisszállás (Bács-Kiskun vármegye), Körösladány (Békés vármegye), Lukácsháza (Vas vármegye), Mezőcsát (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye), Ostoros (Heves vármegye), Palotás (Nógrád vármegye), Rákócziújfalu (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye), Szabadhídvég (Fejér vármegye), Szászvár (Baranya vármegye), Szentgyörgyvölgye (Zala vármegye), Tab (Somogy vármegyRáe), Tiborszállás (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye), Tóalmás (Pest vármegye), Zsombó (Csongrád-Csanád vármegye). 

A program koncepcióját, előzményeit és eredményeit január 27-én Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója; dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója; Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó; Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere; Vidák Krisztina, Szászvár polgármestere és Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora mutatta be.

Az ünnepélyes megnyitót megtisztelte jelenlétével dr. Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkárság művészeti főosztályvezetője is. Január 28-án pedig Szabó Ágnes mellett Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke; Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója; Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a József Attila Színház igazgatója; Szécsi Tamás, Esztár község polgármestere és Lakó Zsigmond, drámapedagógus-mentor nyitotta meg a szemlét. 

Az elmúlt kilenc évben, a projekt kezdete óta összesen 157 település vett részt a programban, ahol ennek köszönhetően felelevenedtek a helyi színjátszás hagyományai, létrejöttek vagy újraszerveződtek a helyi színjátszókörök.

 

A projektben (újra)alakuló alkotóközösségekben minden korosztály részt vesz – kisiskolások, kamaszok, felnőttek és nyugdíjasok mind egyforma lelkesedéssel vetik bele magukat a közös munkába. Az így alakuló alkotóközösségek a szemle után is aktívan működnek tovább, és szerves részévé válnak a települések életének.

 

Borítókép: A IX. Pajtaszínházi Szemle megnyitója Nemzeti Színházban (Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.