Több mint negyvenkét pajtát fog össze a PajtaKult projekt

A 2021 szeptemberében elindult PajtaKult projekt célja, hogy összehangolja azokat a kulturális törekvéseket, amelyek a Kárpát-medencében fellelhető pajtákban, csűrökben vagy hasonlóan izgalmas ipari épületekben zajlanak – hangzott el a Fonó Budai Zeneházban tartott mai sajtótájékoztatón.

Magyar Nemzet
2021. 11. 03. 18:00
Forrás: Fonó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fonó huszonöt éves tevékenységének meghatározó helyszíne a Fonó Pajta, ahol a hazai nép- és világzene fővárosi eseményei, koncertjei, táncházai beépültek mindennapjainkba, sőt a nemzetközi zenei körforgásba is. Horváth László, a Fonó ügyvezetője hasonló, működő pajtákat látva más helyszíneken is, szükségét érezte annak, hogy rendszerben gondolkodjunk a pajtákról, mint a közösségek szervező erejéről, kulturális helyszíneiről. Így két hónapja létrejött a PajtaKult projekt, amely több mint negyvenkét pajtát fog össze.

Horváth László, a PajtaKult ötletgazdája és kulturális igazgatója a mai sajtótájékoztatón rámutatott: a kultúrafogyasztás szokásai teljesen átalakultak az elmúlt időszakban, a pandémia pedig tovább fokozta a folyamatot. Mint mondta, különösen felértékelődtek azok a kis közösségek, amelyek figyelnek egymásra, és hajlandók meghallgatni egymás gondolatait, szavait. Ezek a közösségek pajták köré is szerveződnek, ahol a zene, a tánc, az építészet és a gasztronómia is jelen van.

– Többek között az őriszentpéteri Pajtaszínházat, a viszáki Kultúrpajtát, valamint az Alföldön működő Pusztaszínházat megismerve fogalmazódott meg az a cél, hogy össze kellene hangolni az itt található értékeket. A célok ugyanis közösek, az adott közösségek megerősítése, a sok esetben műemlékké nyilvánított pajták karbantartása és fejlesztése, valamint tevékenységük, programkínálatuk szélesítése. A megvalósult beruházások elsősorban önerőből valósultak meg, a jövőben remélhetőleg sikerül forrásokat szerezni a további fejlesztésekhez – tette hozzá Horváth László.

A projekt megálmodói az elmúlt két hónapban bejárták egyebek mellett az őriszentpéteri Pajtaszínházat, a Szentendrei Skanzen pajtáját, a kiscsőszi, Kovács Norbert Cimbi által teremtett pajtát, a lovasi Márffy Házat, az üllési Pusztaszínházat, a turai pajtát, Veresegyházon Katlan Tóni malmát, valamint Ravazd és a Káli-medence egyes pajtáit. A projektben részt vevők novemberben és decemberben összesen mintegy húsz eseményt terveznek. Az érdeklődők szombaton a Fonó Budai Zeneházban Parno Graszt-koncerten, november 13–14. között a Szentendrei Skanzenben Szent Márton Újborfesztiválon és Libatoron, decemberben az Őrségi adventi és dzsessz-sorozaton vehetnek részt.

A törekvés mellé állt a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Művészeti Akadémia, szakmai partnerként pedig a Szentendrei Skanzen és a Hagyományok Háza vesz részt a projektben. Emellett a Hír Televízióban november 7-étől havi egy alkalommal vasárnaponta elindul a PajtaKult magazinműsor, amely 11 órakor és 23 órakor ismétléssel várja a nézőket és széles közönségnek ad betekintést, egyben meghívást a programokhoz.

A PajtaKult hivatalos imázsfilmjét ITT tekinthetik meg.

Borítókép: A kiscsőszi, Kovács Norbert Cimbi által teremtett pajta (Fotó forrása: Fonó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.