A bevándorlók védőszentje

Márciusban kerül a hazai mozikba A szent, Alejandro Monteverde új filmje. A film – eredeti címén Cabrini – a bevándorlók védőszentje életének első mozgóképes feldolgozása.

Forrás: ADS Service2024. 03. 07. 19:00
Cabrini
A szent Alejandro Monteverde alkotása az első életrajzi film a bevándorlók védőszentjéről, Frances Xavier Cabriniről (Forrás: Képernyőkép/Youtube/ADS Service) Forrás: Képernyőkép/Youtube/ADS Service
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alejandro Monteverde, A szabadság hangja rendezőjének új filmje Francesca Cabrini olasz bevándorlóról szól, aki 1889-ben érkezett New Yorkba. A nő meglepődve tapasztalta a bűnözés, a szegénység és a megbetegedések terjedését, ezért elhatározza, hogy változtat ezen. Megkeresi a korántsem barátságos polgármestert, hogy lakhatást és egészségügyi ellátást biztosítson a társadalom legkiszolgáltatottabbjainak. Csekély angoltudásával és gyenge egészségi állapotával egy reményteli birodalmat kezd felépíteni New Yorkban.

A szent
Képkocka A szent című filmből. Forrás: Képernyőkép/YouTube/ADS Service

Cabrini 1850-ben született Észak-Olaszországban. Gyermekkorában majdnem vízbe fulladt, emiatt víziszonyban szenvedett, melyet akkor sikerült legyőznie, amikor transzatlanti utazásokat tett, hogy missziós munkát végezzen a világ minden táján. 1889-ben hat misszionárius társával érkezett New Yorkba. 1909-ben megkapta az amerikai állampolgárságot. 

1946-ban XII. Piusz pápa szentté avatta, ezzel Cabrini lett az első amerikai állampolgár, akit szentté avattak, négy évvel később pedig megkapta a bevándorlók védőszentje címet is.

Cabrini 1917-ben halt meg krónikus szívbelhártya-gyulladásban. 34 év alatt 67 kórházat, árvaházat és iskolát alapított.

Alejandro Monteverde alkotása az első életrajzi film a bevándorlók védőszentjéről, Frances Xavier Cabriniről.

A szent
A szent női főszereplője Cristiana Dell’Anna. Forrás: Képernyőkép/YouTube/ADS Service

A főszerepben Cristiana Dell’Annát (Toszkána, Isten keze, Bizalom) láthatjuk, mellette pedig olyan színészek tűnnek fel, mint a Tony-díjas és Oscar-jelölt John Lithgow (Megfojtott virágok, Becéző szavak, Káin ébredése), az Emmy-jelölt David Morse (Halálsoron, Táncos a sötétben, 12 majom) és Giancarlo Giannini (Casino Royale, A tűzben edzett férfi).

A Cabrini – A szent 2024. március 28-án kerül a magyar mozikba, az ADS Service forgalmazásában.

 

Borítókép: A szent, Alejandro Monteverde alkotása az első életrajzi film a bevándorlók védőszentjéről, Frances Xavier Cabriniről (Forrás: Képernyőkép/YouTube/ADS Service)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.