Több mint kétezer fiatal filmezett az Urániában

Az NFI 2020 márciusában indította el az alapfilmekre épülő Klassz oktatási és ifjúsági programját, amely 2021 óta ingyenes tantermi vetítéseket tesz lehetővé a Diákháló rendszeréhez csatlakozó köznevelési intézményekben. A 2023-tól az Art-Mozi Egyesülettel közösen megálmodott Klassz napok program azt is lehetővé teszi, hogy a tizenévesek is felfedezzék a közös mozizás élményét, magyar filmekkel. A Hír TV Svenk című műsorában Óvári Gyula, az Uránia Nemzet Filmszínház ügyvezető igazgatója összegzi a program sikereit.

2024. 03. 30. 19:00
Fotó: NFI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az utolsó néhány hét eredménye kapcsán ki kell emelni, hogy tízezret is meghaladó nézőszáma volt ennek a programnak országosan, ebből öt hónap alatt több mint kétezer diák itt, az Urániában nézte meg a filmeket. A Nemzeti Filmintézetnek van egy százötven filmből álló listája. Ezt egészítettük ki mi, az Art-Mozi Egyesület elnöksége azzal, hogy legyenek kortárs filmek is – mesélte a filmszínház vezetője. Hozzátette, vannak kifejezetten népszerű alkotások. A top háromban van a Megáll az idő, a Szeleburdi család és a Macskafogó.

Klassz napok program: a Macskafogó az egyik legkedveltebb alkotás. Fotó: Bankó József/Paradignow Images
Klassz napok program: a Macskafogó az egyik legkedveltebb alkotás. Fotó: Bankó József/Paradignow Images

– Hozzá kell tennem, hogy az iskolák kapnak ezekhez a filmekhez segédanyagot. Vagyis a gyerekek megnézik azokat moziban, azután pedig óra keretében feldolgozzák a látottakat az iskolákban. A mozisoknak ez a program azért fontos, mert a gyerekek, a fiatalok megszokják a mozi légkörét, azt a hagyományos környezetet, ami régen tömegeket vonzott.

Manapság a különböző elektromos kütyük világában a gyerekek mobilon néznek sok mindent.

Azt szeretnénk elérni, hogy ne csak ott nézzenek, ne csak ilyen körülmények között, ne csak kutyafuttában, ne csak kint az utcán, hanem valóban nagy vásznon is élvezzék a jó filmeket – mondta.

Óvári Gyula felidézett egy, a programmal kapcsolatos történetet: – A kőszívű ember fiai vetítésénél történt meg, hogy a film még véget sem ért, de a gyerekek már tapsviharban törtek ki. Volt egy olyan jelenet, ami annyira tetszett nekik, meghatódtak rajta. Azt hiszem, hogy van jövője a mozinak, ha gyerekeket vissza tudjuk csalogatni ide. 

A Svenk mai adását 22.55-kor láthatják a Hír TV csatornáján. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.