Odavannak a diákmoziért a tinédzserek

Már több mint tízezer iskolás vett részt a Nemzeti Filmintézet (NFI) és az Art-Mozi Egyesület Klassz napok programjában, amelynek célja a magyar filmek és a közösségi moziélmény népszerűsítése a tinédzserek körében.

Forrás: MTI2024. 03. 05. 13:47
null
Fotó: BANKO JOZSEF / Paradignow Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanév végéig elérhető program országszerte húsz helyszínen nyújt iskolai csoportoknak kedvezményes mozivetítéseket, a folyamatosan bővülő filmkínálat több mint 130 kortárs és klasszikus magyar alkotásból áll. Az ősszel elindított Klassz napok részeként eddig több mint háromszáz vetítésen fedezhették fel általános és középiskolás diákok a közösségi filmnézés élményét.

magyar mozi és filmpiac
Lurdy Mozi (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

A digitálisan restaurált filmklasszikusok között az eddigiekben A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok és A szeleburdi család volt a legnépszerűbb alkotás, a kortárs magyar filmek közül a Hat hét, a Kojot négy lelke, a Kincsem és a Larry voltak a legtöbbször műsoron a programban. Az animációs klasszikusok között a János vitéz, a Lúdas Matyi, a Vuk és a Macskafogó volt a legnézettebb. A kínálatba újonnan bekerült tartalmak közt szerepel A nemzet aranyai című dokumentumfilm és az 1987-es klasszikus vígjáték, a Szeleburdi vakáció is.

A filmek egy részéhez az NFI Filmarchívum szakmai szervezetekkel, köztük a Magyartanárok Egyesületével és az Osztályfőnökök Országos Egyesületével együttműködve komplex oktatási segédanyagokat is készített, amelyek kreatív feladatok formájában segítik a filmek élményszerű feldolgozását.

A filmválasztékban megtalálható, változatos műfajú alkotások a közösségi moziélmény megtapasztalásán túl számos tantárgy oktatását is segítik, a magyar irodalomtól a történelmen, a média és vizuális kultúrán, a dráma és természettudományi tantárgyakon át az etikáig.

A Klassz napok programhoz továbbra is lehet csatlakozni. Bármely magyarországi oktatási intézmény pedagógusa jelentkezhet, aki szívesen elvinné osztályát a jelenleg elérhető húsz art mozi egyikében szervezett vetítésre. A diákcsoportok az NFI támogatásának köszönhetően kedvezményes, 500 forintos jegyáron tekinthetik meg a kiválasztott filmeket.

A program részletes ismertetője, a választható filmek, a vetítési helyszínek, mozik listája és a jelentkezés menete az Art-Mozi Egyesület honlapján elérhető.

Borítókép: Iskolások a Macskafogót követő beszélgetésen (Forrás: Facebook/SuliMozi)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.