Egy tragikus baleset képkockái: síbaleset okozta a világhírű színésznő halálát

Tizenöt évvel ezelőtt halt meg a Broadway és Hollywood ünnepelt csillaga, Liam Neeson felesége. A Tony-díjas angol művészt olyan filmekben láthattuk, Mint az apád, anyád idejöjjön, Álmomban már láttalak vagy A szolgálólány meséje. Natasha Richardson szülei is a szakma nagyjai voltak, ugyanis édesanyja Vanessa Redgrave Oscar-díjas színésznő, édesapja pedig a brit újhullám egyik legjelentősebb rendezője, Tony Richardson.

2024. 03. 18. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ó, drágám, estem egyet a hóban – mondta Natasha Richardson színésznő férjének, Liam Neesonnak, miután balesetet szenvedett síelés közben a kanadai Mont Tremblant síterepen, Quebecben. A negyvenöt esztendős Richardson jól érezte magát közvetlenül a bukás után, de a banális esés a színésznő életébe került.

Natasha Richardson és Liam Neeson Holywood álompárja volt
Natasha Richardson és Liam Neeson Holywood álompárja volt (Fotó:  Getty Images)

A tragédia napjáról számtalan visszaemlékezést olvashatunk. A művész dél körül indult síelni egy kezdőknek szánt pályán. Richardson a lejtő vége felé járt, amikor elesett, és beütötte a fejét a kemény hóba. 

A bukás után azonnal felállt, úgy gondolta, hogy jól van, de nem viselt sisakot, és elég nagyot esett ahhoz, hogy megrémissze az oktatóját. Így riasztották a síjárőrt, aki mentőt hívott.

Richardson nem hitte, hogy veszélyben lenne az élete, így elutasította az orvosi segítséget, és kíséret nélkül visszasétált a pár száz méterre lévő szállodai szobájába. Fel is hívta férjét, Liam Neesont, aki Torontóban volt egy filmforgatáson, hogy beszámoljon neki a balesetről. 

Később Natasha Richardson fejfájásra panaszkodott, és zavartság jeleit mutatta. Először a helyi kórházba, majd onnan a montréali Sacré-Cœur speciális klinikára szállították, ám addigra a dolgok súlyosra fordultak. Neesont is felhívták, és azt mondták, hogy azonnal menjen Montrealba. De mire megérkezett, már késő volt. Richardson kómába esett. Másnap, kritikus állapotban légi úton a New York-i Lenox Hill kórházba szállították át. 

2009. március 18-án családja elbúcsúzott tőle, majd lekapcsolták az életét fenntartó gépeket. New Yorkban temették el. 

 

A megtört Liam Neeson egy 2014-es Anderson Coopernek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy amikor a kómában fekvő feleségéhez először bement, belesuttogta a fülébe, hogy mennyire szereti.

 – Azt mondtam: Édesem, innen nem térsz vissza. Beütötted a fejed. Nem tudom, hallasz-e engem, de most minden elromlott. Visszavisszük New Yorkba. 

Natasha Richardson halála után a kanadai és az Egyesült Államok-beli sajtóban vita bontakozott ki a bukósisak kötelezővé tételéről a síelők számára. 

Ez végül nem történt meg. Azonban a quebeci síszövetség nagyszabású és eredményes kampányt szervezett, biztonsági sisak használatára ösztönözve a síelőket.

 

Borítókép: A gyönyörű színésznő (Forrás: Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.