Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Petőfi várja a látogatókat a nemzeti ünnepen

Költő, forradalmár és korának stílusikonja – Petőfi Sándor minden lehetséges módon próbált kitűnni az átlagból. A Madame Tussauds Budapestben látható Petőfi-figura a forradalom költőjének stílusába is betekintés nyújt, hiszen a tervező korabeli ábrázolások alapján öltöztette fel egy atilladolmányba. A produkció a reformkor legnagyobb alakjainak figuráival és ünnepi nyitvatartással köszönti március 15-ét.

2024. 03. 12. 19:30
Petőfi viaszszobra
Fotó: Madame Tussauds Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petőfi Sándorról kevesen tudják, hogy a divat terén is élen járt, sőt korabeli „stílusikon” volt, aki figyelt a részletekre. Pont úgy, ahogy a Madame Tussauds Budapest produkcióban látható figurájának alkotói is, hiszen Petőfi viaszmása négy hónapon keresztül készült egy London melletti műhelyben, több tucat kézműves, művész és más szakember közreműködésével. A ruházatát magyar szakértő bevonásával tervezték meg, korabeli források alapján.

Madame Tussauds Budapest
A reformkor nagyjai várják az érdeklődőket a nemzeti ünnepen. Fotó: Madame Tussauds Budapest

– Bizonyos, hogy Petőfi az átlagostól eltérően, feltűnően öltözködött, és különc viselete ezért is jelenik meg a kortársak számos emlékezésében. Amikor Petőfinek erre anyagi lehetősége volt, az átlagnál jobban ügyelt megjelenésére – mondta Balla Ildikó díszlet- és jelmeztervező. 

Öltözködése tükrözi a magyar társadalomban végbemenő akkori divat és ízlésváltást, a németes-franciás hullám visszaszorulását a nemzeti viselet javára. A szélesre kihajtott, nagy inggallért, a negyvenes évek ezen divatját a költő tette híressé, amit aztán Petőfi-gallérnak neveztek el

– tette hozzá Balla Ildikó. 

 A Madame Tussauds Budapest impozáns csarnokában Petőfi a március 15-i viseletében látható, méghozzá az egykori Pilvax miliőjében. A költő figurája egy atilladolmányt visel, hasonlót ahhoz, amelyben Barabás Miklós rajzolta le őt a Pesti Divatlap 1848. június 3-i számában. Petőfi a Madame Tussauds Budapestben nemzeti színű szalaggal látható, valamint a mellén egy korona nélküli magyar címer díszeleg.

Érdekesség, hogy az eredeti címert felesége, Szendrey Júlia hímezte számára, piros, fehér és zöld színű gyöngyökkel. 

– A derekára kötött széles, vérpiros selyemszalag jól jelzi Petőfi feltűnő, egyedi stílusát – árulta el a jelmeztervező.

A kiállítás 52 figurája között az érdeklődők megnézhetik Petőfi mellett a reformkor nagyjai, Kossuth Lajos és Széchenyi István viaszmását is. Petőfi mellett egy régi írógépet is találnak a vendégek, amelyen kipróbálhatják a versírást Petőfi stílusában. Hogy minél többen fotózkodhassanak velük, a Madame Tussauds Budapest március 15-én kedvezményes jegyekkel és meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat.

Borítókép: Petőfi Sándor viaszszobra a Madame Tussaudsban. (Fotó: Madame Tussauds Budapest)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.