Hírességek viaszmásai Budapesten

A fővárosi, V. kerületi Palazzo Dorottya ad otthont május 25-től egy olyan egyedi és látványos állandó kiállításnak, mely ötvenegy ismert személyiség viaszból készült, élethű szobrával ismerteti meg a közönséget. Paul Fox, az Egyesült Királyság nagykövete szavai szerint jelenleg ez az egyetlen Madame Tussaud’s panoptikum Közép-Európában.

Magyar Nemzet
2023. 05. 24. 16:30
viaszmásai
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendhagyó kiállításon tizenhét magyar származású hírességgel találkozhatnak az érdeklődők, ezek a szobrok azonban kizárólag a budapesti bemutatóra készültek a Madame Tussaud’s London melletti műhelyében. A szervezői közleményből kiderül, hogy a látványosság tervezési szakaszában külön megkérdezték a közönséget, hogy kikre lenne kíváncsi a leginkább.

viaszmásai
Karády Katalin viaszmása is megtekinthető. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Maga a látványosság, azaz a panoptikum Philippe Curtius svájci orvos találmánya volt az XVIII. században. Az ő tanítványa lett Marie Tussaud, aki 1835-ben megalapította a róla elnevezett, híres  panoptikumot. Idehaza az első ilyen típusú tárlat a várnegyedben volt látható, még az 1980-as évek végén. A Madame Tussaud-féle panoptikumokon kívül híres látványosság még a Hollywoodban látogatható Wax Museum is.

 

Aki most szeretne körülnézni a Palazzo Dorottyában, egy helyszínen juthat el a budai váralagúthoz, találkozhat sztárokkal a Duna-korzón, helikopteres filmforgatáson vehet részt a Halászbástyán, vagy elmerülhet a gyógyfürdők világában.

 

Kizárólag Budapesten kapott helyet a tárlaton Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű viaszmása

 

Olyan ismert magyar művészeket, tudósokat, alkotókat, sportolókat és előadókat nézhetnek meg közelebbről a látogatók, mint Harry Houdini, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkács Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi (Erzsébet királyné), Szent István király, Széchenyi István és Zámbó Jimmy.

Ami a külhoni hírességeket illeti, találkozhatunk még Ferenc pápával, a néhai II. Erzsébet királynővel, Beyoncével, Sandra Bullockkal, George Clooney-val Tom Cruise-zal, Penélope Cruzzal, Hszi Csin-Pinggel, Leonardo DiCaprióval, Robert Downey Jr.-ral, Lady Gagával, Mihail Gorbacsovval, Ronald Reagannel, Steven Spielberggel és Donald Trumppal is.

Érdekesség, hogy kizárólag Budapesten kapott helyet a tárlaton Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű szobra, ahogyan erről a szervezők tájékoztattak.

Borítókép: Petőfi Sándor viaszmása is várja a látogatókat a Palazzo Dorottyában (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.