Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Tarolt a Semmelweis a Harvardon

Bostonban, a Harvard Egyetemen is bemutatták a Semmelweis című magyar mozifilmet. A bemutató a New York-i Liszt Intézet szervezésében, a Semmelweis Egyetem és a Harvard közötti szakmai együttműködés jegyében valósult meg.

Forrás: MTI2024. 03. 08. 20:30
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszédet mond a Semmelweis című magyar mozifilm bemutatóján Bostonban, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának könyvtárában
Bemutatták a Semmelweis című filmet a Harvard Egyetemen Fotó: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezető amerikai egyetem orvostudományi karának könyvtárában helyi idő szerint csütörtökön tartott vetítésen köszöntőt mondott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A Széchenyi-díjas kardiológus hangsúlyozta: Semmelweis Ignác orvostudományi felfedezését a Harvard Egyetemen is számon tartják.

Gloviczki Péter, a Rochesterben működő Mayo Klinika orvosa, érsebész, a Semmelweis Egyetem díszdoktora (b) és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Semmelweis című magyar mozifilm bemutatóján Bostonban, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának könyvtárában
Gloviczki Péter és Merkely Béla a Semmelweis című magyar mozifilm bemutatóján Bostonban, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának könyvtárában (Fotó: Nemzeti Filmintézet)


Felhívta figyelmet egy párhuzamra is, amely szerint a Harvard Egyetem orvostudományi karán 1846-ban értek el fontos orvostudományi újítást, ekkor végezték az első éteres narkózist, míg Semmelweis egy évvel később bizonyította a klórvizes fertőtlenítés jelentőségét műtéti fertőzések megelőzésében. A rektor beszámolt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem és a Harvard Egyetem orvostudományi kara között aktív tudományos és oktatási együttműködés van.

A filmvetítésen beszédet mondott Gloviczki Péter, a Rochesterben működő Mayo Klinika orvosa, érsebész, aki a Semmelweis Egyetemen végezte tanulmányait, és egyben az intézmény díszdoktora.

Palotai Csenge, az eseményt szervezető New York-i Liszt Intézet igazgatója arról számolt be, hogy a film iránt akkora volt az érdeklődés, hogy két teremben párhuzamosan tartották a vetítést.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis-film világpremierje tavaly októberben volt New Yorkban, az ENSZ több vezető tisztségviselőjének és nagykövetének jelenlétében.

 A Koltai Lajos rendezte alkotást ősszel Los Angelesben filmfesztiválon is bemutatták, ahol több díjat nyert. A New York-i bemutatót a keleti parti nagyváros filmes gyártóbázisának közelében, a Mozgókép Múzeumának nagytermében Koltai Lajos rendező, valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében tartották, a magyarországi bemutató előtt.

A tervek szerint a magyar mozifilmet 2024-ben további amerikai városokban is vetítik, többi között Houstonban, az orvosi kutatólétesítményeiről ismert texasi nagyvárosban.

 

Borítókép: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszédet mond a Semmelweis-film bemutatóján Bostonban (fotó: Nemzeti Filmintézet)

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.