Leleplezik a zsarnok kolozsvári bírót

Idén tavasszal megújult formában várja a magyar ajkú közönséget a Magyar Teátrumi Társaság és a zentai Híd Kulturális Alapítvány által közösen szervezett színházi fesztivál április 18. és 21. között.

2024. 03. 26. 17:00
Jelenetfotó az Emigránsok című előadásból.
esküvőfotózás, esküvői fotók, kreatív esküvő, esküvői fotós, sopron, hochzeit fotograf, wedding photography, modern wedding style, destination wedding photographer, hungarian wedding photographer, canon, profotoglobal, trioplan100 Fotó: Szita Marton www.szitamarton.hu www.kisangyalom.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 19-én pénteken 20 órakor a Kis Zsinagóga impozáns tere ad otthont a Győri Nemzeti Színház tavaly bemutatott előadásának. August Strindberg Az erősebb című drámája színház a színházban: két színésznő ül egymás mellé egy kávéházi asztalnál, sorsuk több ponton keresztezi a másikét. 

Viszonyulásaikon, összefeszüléseiken keresztül azonban nemcsak a színészi lét lelki folyamataiba, vívódásaiba tekinthet be a néző, de általában a női és emberi lét felemelő és lesújtó pillanataiba is. Az előadás utáni pódiumbeszélgetésben Mózes Anita és Szina Kinga színművészek vallanak a színészi létről.

A Győri Nemzeti Színház Az erősebb című előadással vesz részt a fesztiválon.
A Győri Nemzeti Színház Az erősebb című előadással vesz részt a fesztiválon. Fotó: Mekli Zoltán

Szombaton, április 20-án szintén a Kis Zsinagóga várja a közönséget egy különleges összművészeti produkcióval, Áthallások címen. A zeneirodalom ismert és kevésbé ismert kincseiből válogató esten Tatai Nóra operaénekest Sotkó Eszter zongorán, Szikora Márton klarinéton kíséri, Hajdú László színművész tolmácsolásában pedig a zenei darabokhoz szervesen kapcsolódó irodalmi részletek hangzanak el. A hangzó anyag kivetített képzőművészeti válogatással együtt alkot egyetlen történetet, gondolati szövetet. Az est közreműködő vendége a vajdasági magyar közönség számára jól ismert Koncz Éva operaénekes, aki Purcell, Händel és Liszt dalait adja elő Világos Renáta zongorakíséretével.

Vasárnap délelőtt 10.30-kor a Magyar Népmeseszínház mutatja be 5–12 éves korosztálynak ajánlott élőzenés mesejátékát, Mátyás király születése napja címmel a Művelődési Házban.

Mátyás király, ahogy ezt megszokhattuk, álruhát ölt, és Beatrix királynéval együtt leplezi le a zsarnok kolozsvári bírót. A fesztivál zárásaként 17 órakor a Gózon Gyula Kamaraszínház lírai szépségű Agyigó című előadása mutatja meg Szabó Magda írónő kevésbé ismert arcait a nézőknek: a költőét, a feleségét, az önmaga életére szüntelenül reflektáló, öntudatos XX. századi nőét. A darabban megrajzolt portrét Nagyváradi Erzsébet Jászai Mari-díjas színművész magával ragadó játéka mellett Vasicsek János dalai és hangszeres kísérete viszi még közelebb a közönséghez. Az előadást követő beszélgetésben őket kérdezi majd Loboda Árpád.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.