Bohócot csinált magából ifj. Vidnyánszky Attila Budapest utcáin + videó

A nagy nevettető jelmezébe bújva állította meg a forgalmat a színész-rendező. Az attrakcióval azt ünnepelte, hogy századik előadásához érkezett a Vígszínház A diktátor című előadása.

2024. 03. 25. 22:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színházi összefoglaló így mutatja be Charlie Chaplin 1940-es filmjét: A diktátor a két világháború között játszódik. Chaplin Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni. A film Ausztria megszállásáig követi Hitler birodalmának létrejöttét és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit. A zseniális nevettető „a kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében hol kíméletlenül szarkasztikus, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását.” 


Chaplin később azt nyilatkozta: 

Ha tudtam volna a német koncentrációs táborok borzalmairól, nem csinálom meg A diktátort, nem fogom tréfára a nácik gyilkos őrületét.

A Vígszínházban 2018 októberében mutatták be a Chaplin család engedélyével létrejött előadást. A darabot az elmúlt években közel 100 ezren látták, s a beugrásokkal együtt 30 színész és 20 táncos szerepelt benne. 
A 100. előadás főbb szerepeiben ifj. Vidnyánszky Attila, Wunderlich József, Hajduk Károly, Szilágyi Csenge és Lukács Sándor lesz látható.

Szeretek megérkezni a színházba, amikor A diktátor van. A folyosón egymás hegyén-hátán jelmezek, az öltöztetők mindig valamit keresnek, a kellékesek kacsákat fújnak fel, a színpadon már a reptető srácok próbálnak, a zenekar szállingózik a színpadra, és Zoltán Áron skót dudája valahonnan mindig megszólal. Ilyenkor azt érzem, hogy színházban vagyok. Rettentően büszke vagyok erre a 100 előadásra. Először is azért, mert a főpróba előtt nem gondoltam volna, hogy ebből egyáltalán bemutató lesz, másodszor azért, mert az egész színházat igénybe vevő csapatmunkáról van szó, harmadrészt pedig azért, mert sikerült fejlődni, újrafogalmazni ez alatt a pár év alatt a darabot

– fogalmaz a színház honlapján látható ajánlóban ifj. Vidnyánszky Attila, akit a jubileumi előadás közelsége annyira lázba hozott, hogy a Széchenyi téren vidáman bolondozott Chaplin jelmezében.

Borítókép:  Ifj. Vidnyánszky Attila Chaplin jelmezében (Forrás: vigszinhaz.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.