Indul az emlékhelyvadászat

A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójához kapcsolódóan célul tűzte ki, hogy az emlékhelynévtér keretei között összegyűjti a lehető legtöbb szabadságharcos sírt, emlékművet, emléket. A kezdeményezéshez az intézmény a lakosság segítségét is kéri.

2024. 04. 23. 16:00
Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a Magyar nemzeti névtér emlékhelynévtere elsődlegesen a határon túli magyar emlékhelyek összegyűjtésére szolgál, a Nemzeti Örökség Intézete az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának kiemelkedő jelentősége miatt összegyűjti az olyan, a mai magyar határokon belüli emlékeket is, amelyek történelmünk sorsfordító eseménysorozatához kapcsolódnak. 
A Nöri most regisztrál minden olyan sírhelyet, emlékművet, emléktáblát, emlékházat vagy szobrot, amelyek a 175 évvel ezelőtt lezajlott eseményekre utalnak és még nem szerepelnek az Emlékhelynévtér évfordulós emlékhelyek elnevezésű adatbázisában. Az emlékhelyek adatait – regisztrációt követően – bárki felviheti a Nöri rendszerébe.

A Nemzeti Örökség Intézete fontosnak tartja az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, és minden rendelkezésére álló eszközzel megemlékezik róla. Azonban fontosnak tartottuk a lakosság bevonását is, hiszen ez az évforduló nemcsak az érintett intézményeknek fontos, de minden magyar számára. Ez a forradalom és szabadságharc volt az első olyan történelmi eseményünk, ami máig hatóan befolyásolja egész nemzetünk gondolkodását. Így a felhívással nemcsak az emlékhelyek teljes körű összegyűjtése a célunk, de a lakosság megmozgatása is. Bízunk benne, hogy sok-sok emlékhellyel bővül az adatbázisunk

– mondta Móczár Gábor, a Nöri főigazgatója a felhívás kapcsán.

A tápióbicskei csatában elhunyt ismeretlen honvédek sírját jelölő okos parcellakő avatása Nagykátán (Forrás: Facebook)


Az Emlékhelynévtér évfordulós emlékhelyek elnevezésű része regisztrációt, majd bejelentkezést követően egyedi vagy csoportos javaslat beküldése által is bővíthető. Ehhez a felület alján található linkre kattintva egy adatlap vagy egy táblázat kitöltése szükséges (a második esetben az elkészített táblázatot az [email protected] címre kérik visszaküldeni).
Hasonlóképpen bővíthető az Emlékhelynévtér határon túli magyar emlékhelyek elnevezésű része is. A Nemzeti Örökség Intézete kéri, hogy amennyiben valakinek ilyen irányú ismeretei is vannak, azokat is ossza meg a felületen. Kérdés esetén a Nöri az alábbi e-mail-címeken érhető el: [email protected]; [email protected].

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.