Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kaláka 55: műfajt teremtettek, most film készült róluk

A semmi mással össze nem téveszthető, műfajteremtő zenekar valóságos legendává vált az elmúlt fél évszázadban. Most film készült róluk. A Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig című dokumentumfilmet június 14-én mutatják be.

2024. 05. 29. 13:00
Kaláka
Kaláka Forrás: 56films
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pigniczky Réka rendezésében, az 56films gyártásában és a Nemzeti Filmintézet támogatásával dokumentumfilm készült a legendás Kaláka együttesről, megalakulásuk 55. évében. Mint maga az együttes, a film is nehezen sorolható be egy műfajba: egyszerre zenés dokumentumfilm, road movie és portréfilm a Kaláka egykori és mostani tagjairól: Becze Gáborról, Gryllus Dánielről, Gryllus Vilmosról, Huzella Péterről, Major Gáborról, Mikó Istvánról és Radványi Balázsról. 

Kaláka
A Kaláka együttes hangszereikkel. Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

A rendező az Amerikai Egyesült Államokban született és nevelkedett 56-os menekültek gyermekeként, és a kaliforniai magyar közösségben hallotta először a Kaláka zenéjét, nem itthon, Magyarországon. A filmnek ez a tény ad különleges perspektívát: Pigniczky Réka rendezését ezúttal is átszövi az összmagyarság témája, ahogy a Kaláka munkásságának határokon átívelő hatását bemutatja.

A filmben a zenekar mostani négy tagja útnak indul egy olyan városba, amelyről már évtizedek óta énekelnek, de még sosem jártak ott. A kolumbiai Cartagenában életükben először éneklik el Kányádi Sándor Románc című, magához a városhoz írt szerelmes versét. 

A Kaláka mindenütt ugyanazt jelenti a magyaroknak, bárhol is éljenek a világban: nyelvi és kulturális közösséget, összetartozást a verseken és a dalokon keresztül – a Kárpátoktól a Karib-tengerig. 

A Kaláka együttes megzenésített verseit már a harmadik generáció fújja kívülről.

A film egyszerre koncertfilm, életrajzi film és utazás, szól a Magyarországon kívül élő magyarságról, a határon túliakról és a diaszpóráról is. Nem szokásos dokumentumfilm, hanem egy érzelmekkel teli, felemelő zenei élmény. Ez a film a Magyar népmesék-sorozat ismert stílusában készült animációs rész miatt érdekes lehet kisgyerekes családoknak, fiatal felnőtteknek vagy azoknak, akiknek van saját Kaláka-koncertélményük, kíváncsiak az együttes történetére, a zenészekre, a megzenésített versekre és a kulisszák mögötti történetekre. A filmet az alábbi kulcsszavakkal lehet leírni: magyar irodalom, zene/világzene, versdal, Kodály-módszer, hangszerismeret, magyar identitás, összmagyarság, barátság, időskor/idősödés, Dél-Amerika, Erdély.

Nem a mi ötletünk volt, hogy Réka filmet készítsen rólunk, és nem is akartuk befolyásolni. Négy év munka után leültett minket a filmvászon elé, és meglepődtünk, nevettünk, meghatódtunk, örültünk. Ilyen filmet senki sem csinált még rólunk

 – mondta Gryllus Dániel, a Kaláka alapítója és vezetője.

​​– Nagyon szerencsés voltam, hogy a Kalákával utazhattam, de nagy kihívás is volt olyasmit felmutatni, amit talán még ők sem tudtak magukról, hogy milyen fontos a Kaláka mindenhol a világon, nem csak itt, Magyarországon. Nem volt egyszerű ennyi anyagból összerakni egy szórakoztató dokumentumfilmet a versdaléneklésről és négy nagyon különböző emberről. Szerencsére nagy segítségem volt ebben Gellér-Varga Zsuzsanna forgatókönyvíró és dramaturg, Hargittai László vágó és társproducerem, Gerő Barnabás. Elmondhatom: a Kalákáról szóló film igazi kalákában készült – mondta Pigniczky Réka, a film rendezője.

A film 96 perc hosszúságú, és az 56films forgalmazza. Nyáron először Egerben, a Kaláka-fesztiválon lesz látható június 28-án, majd a Balaton körüli kertmozikban, többek között Fövenyesen, Balatonakaliban és Zamárdiban. Ősszel az art mozik műsorában találkozhatnak a filmmel a nézők országosan. A Kaláka 2024. november 16-i, 55. születésnapi koncertje mellett a mozik is kiemelten fogják vetíteni a Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig című filmet. 

A film magyarországi premierje a Magyar Mozgókép-fesztiválon lesz Veszprémben, június 14-én 16 órakor, a vetítést szabadtéri Kaláka-koncert követi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.