Két magyar film is versenybe került az Oscar-kvalifikáló londoni fesztiválon

Az Oscar- és BAFTA-kvalifikáló londoni Raindance Filmfesztiválon személyesen mutatja be abszurd romantikus vígjátékát Szeleczki Rozália rendező. A versenybe meghívást kapott egy másik magyar alkotás, Vermes Dorka Árni című filmje is.

Forrás: NFI2024. 06. 25. 12:00
Cicaverzum
Törőcsik Franciska, a Cicaverzum főszereplője. Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyüzsgő londoni West End filmes negyedében június 19–28. között megrendezett Raindance Filmfesztivál az egyik legfontosabb esemény a fiatal filmesek számára, amelyen bemutatkozhatnak a közönségnek és a szakmának egyaránt. A fesztivál zsűrijében az elmúlt években olyan sztárok ültek, mint a Trónok harcából ismert Liam Cunningham, a Homeland – A belső ellenség főszerepét alakító Damian Lewis, illetve a spanyol–német származású színész, Daniel Brühl.

fesztivál
Az Árni című film is a Raindance Fesztivál versenyébe került (Forrás: Facebook/Árni)

Az évről évre több száz szakmabelit a brit fővárosba vonzó rangos szemlén a Cicaverzum három díjért, a legjobb első mozifilm, a legjobb elsőfilmes rendező és a legjobb főszereplő címért is versenyez. 

A trófeákról nemzetközi zsűri dönt, amelynek tagja Diego Luna mexikói színész is, a Dirty Dancing 2. és az Andor című nagy sikerű Disney-kalandsorozat főszereplője.  

Szeleczki Rozália Cicaverzuma először mutatkozik be Nagy-Britanniában, a premier a kultikus Prince Charles Cinemában lesz Londonban, ahol a film operatőre, az idén a legjobb operatőrnek járó Filmkritikusok Díjával kitüntetett M. Deák Kristóf is jelen lesz.

A Cicaverzum egy fiatal lány és egy beszélő fekete macska különös románcának története. A szerelemben csalódott lány a manipulatív kandúr hatása alá kerül és majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki.  

Szeleczki Rozália Kemény Zsófi költő-író-slammerrel közösen írta a Cicaverzum forgatókönyvét, operatőre M. Deák Kristóf, látványtervezője Pater Sparrow, a jelmezeket Szlávik Juli tervezte, vágója Érdi Zsófi, zeneszerzője Czitrom Ádám, casting direktora Ascher Irma, producere Iványi Petra volt. Főszereplője, Törőcsik Franciska alakításáért nemrég elnyerte a legjobb színésznőnek járó Magyar Mozgókép Díjat. A Cicaverzum már megtekinthető a Filmión.  

A Raindance Filmfesztivál versenyébe Vermes Dorka Árni című alkotása is meghívást kapott, amely szintén a legjobb elsőfilm, a legjobb elsőfilmes rendező és a legjobb főszereplő címért versenyez.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.