Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Keleti Éva színészfotói Debrecenben

Az ikonikus fotóművész friss gyűjteménye, a Szubjektív augusztus elejéig látható a debreceni Bényi Galériában.

2024. 06. 29. 13:00
keleti éva
Fotó: Jakkel Rudolf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg értékes műtárgy időzött már a debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájának falai között, de ennyi hírességet egyidejűleg még egészen biztosan nem láthattunk. Bár Keleti Éva neve önmagában is erős hívószó, a július 27-én megnyílt Szubjektív című kiállítás tárgyai azonban mintha életműveik szellemiségének áldásos elegyével töltenék be a teret. 

Keleti Éva kiállítás
Szubjektív címmel nyílt meg a kiállítás. Fotó: Jakkal Rudolf


A debreceni  megnyitón Oszvald Marika énekelt, majd Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott köszöntőt.  

Legenda a fotóapparátus mindkét oldalán: az egyiken a neves alkotó; Keleti Éva, a másikon a megörökítendő színész- és zenészóriások. Történetükről L. Péterfi Csaba kurátor tud a legtöbbet, az itt kiállított közel 70 alkotást végigpásztázva azonban a laikus szemlélő is leszögezheti: Keleti Éva személye nélkül ezeket a tekinteteket és velük ezeket az érzéseket ma, itt, így nem élhetnénk meg

– fogalmazott.
Szalai Andrea, a Bényi Galéria vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítást megnyitó Hegedűs D. Géza mindenkivel dolgozott már, akinek a fotóit most a közönség láthatja. 

Személyes hangvételű köszöntőjében a színművész többek között az alkotó, a lencsevégre kapott modell és a szemlélő hármasának különös kapcsolatáról is beszélt.

 L. Péterfi Csaba a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész üzenetét is közvetítette a jelenlévőknek. Az idén 93 éves Keleti Éva többek között azt a tervét is megosztotta a Szubjektív közönségével, miszerint munkásságának 75. évfordulójára 2026-ban életmű-kiállítást tervez.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.