Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

A művészeti együttműködés és innováció 20 éve a visegrádi országok szakembereinek szemével

A visegrádi országok neves színházi vezetői, kulturális szakemberei beszélgettek a színházi együttműködésről, az innovációs kihívásokról a térség európai uniós csatlakozásának 20. évfordulója kapcsán a VéNégy fesztiválon.

2024. 06. 28. 18:32
VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
A konferencián neves színházi vezetők, kulturális szakemberek beszélgettek a színházi együttműködésről, az innovációs kihívásokról. Fotó: Baksai Réka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a színházi és koncertprogramok mellett a kezdetek óta helyet ad olyan szakmai beszélgetéseknek, konferenciáknak, amelyek a térség színházi együttműködését építik. A művészeti együttműködés és innováció 20 éve elnevezésű konferenciabeszélgetés résztvevői által érintett legfontosabb kérdés az volt, hogy mennyire járult hozzá a csatlakozás az új módszerek, ötletek bevezetéséhez a kulturális szférában, és hogy milyen hatással volt ez a térség színházi együttműködésére, vérkeringésére. 
 

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
A beszélgetés házigazdája Déri Stefi volt Fotó: Baksai Réka

Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke elmondta, hogy a VéNégy fesztivál megalapításának egyik legfontosabb célja pont az volt, hogy a visegrádi térség az európai integráción belül ne csak politikailag, hanem kulturálisan is egy egymástól folyamatosan tanuló, egymást erősítő közösséggé váljon. 

Elmondta, hogy a színház innovációs kényszerben van, hiszen a fiatal generáció fogyasztási szokásainak a változása, a felgyorsult tartalmak állandó lépéskényszerre késztetik a színházat is, ami új impulzusokat is jelent a művészeknek. 

Grzegorz Bral, a világhírű lengyel rendező és színészpedagógus, a Song of The Goat Theatre igazgatója rámutatott arra, hogy az érdeklődés felkeltésére, a nézők bevonzására olyan komplex színházi eszköztár kell, ami a prózát zenét, mozgást, ritmust integránsan kezeli. Véleménye szerint a legfontosabb az, hogy maguk a fiatalok mit gondolnak a művészetről, színházról, és nem az, hogy mi mit gondolunk az ő érdeklődésükről. 

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke szerint a megoldás kulcsa, hogy jó produkciókat kell létrehozni. A fiatal közönség minden jóra nyitott és befogadó. A felgyorsult és megváltozott kultúra fogyasztás nagy kihívást jelent, de a jóra és minőségi kultúrára nyitottak a fiatalok, az nem csak a régiek kiváltsága. 

Ondrej Šoth, a Kassai Nemzeti Színház igazgatója beszélt a négy ország művészeti egyetemeinek közös víziójáról, valamint elmondta, hogy kifejezetten kezdeményezni kell a magyar–szlovák és térségi közös produkciók létrehozását, és ez az együttműködés egyben innovációs kényszert is teremt.

David Gernes a csehországi Olmüzti (Olomouc) Morva Színház igazgatója szerint a csatlakozás, a szolgáltatásoka, munkaerő szabad áramlása jó hatással volt a színházra, ez a szellemiség a visegrádi térséget is nyitottabbá tette az együttműködésre. A színház már sokadik alkalommal vesz részt a fesztiválon és a színház művészei részt vettek korábban a fesztivál nemzetközi workshopján. 

Kutni Mátyás edukációs szolgáltatásokért felelős igazgató a Nemzeti Innovációs Ügynökség részéről hangsúlyozta, hogy az innovációs gondolkodást alapvetően a piac szülte, de a szemlélet egyre erőteljesebben jelen van a művészeti szolgáltatások vonatkozásában is, számtalan jó gyakorlat is mutatja ezt.

A beszélgetés házigazdája Déri Stefi volt.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.