Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Műkincsrablás Lengyelországban

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel–magyar koprodukcióban készült Szent című film, mely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel. A politikai hátterű, thrillerekre emlékeztetően feszült retró krimi rendkívül pontosan idézi meg az 1980-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát.

2024. 06. 19. 19:37
Jelenet a filmből
Jelenet a filmből Forrás: Uránia Film
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1986-ban a kommunista Lengyelországban ismeretlenek betörtek a gnieznói székesegyházba, megrongálták a lengyel kereszténység és államalapítás egyik legjelentősebb alakja, Szent Adalbert hamvait őrző síremléket, és ellopták róla a szentet ábrázoló ezüstszobrot. A bűncselekmény felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízták meg, aki tisztában volt vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popieluszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A történet szerint a nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébredt, hogy a szobor ellopása esetleg egy belügyes játszma része-e.
 

 

A filmnek misztikus töltetet ad a vallási tartalom: Szent Adalbert gieznói sírja fontos szerepet játszott a lengyel egyház- és államalapításban, hasonlóan szimbolizálja a lengyel államiságot, mint Magyarországon a Szent Jobb – ennek fényében különösen érthető, miért okozott közfelháborodást a filmbeli ereklyetartó szoborral kapcsolatos incidens.


A lengyel–magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült film június 27-től érkezik országszerte a mozikba. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Művész és Tabán moziban láthatják az érdeklődők, emellett a megyeszékhelyek közül egyebek mellett Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Szolnokon, valamint több vidéki városban is vetíteni fogják. A film díszbemutatóját június 25-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik, ahol a közönség találkozhat Sebastian Buttny rendezővel és az alkotókkal, köztük a stáb magyar tagjaival.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.