Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Múzeumok éjszakája a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum június 22-én is változatos tematikával várja látogatóit a Múzeumok éjszakáján, de egyúttal kapcsolódik is az idei év közös témájához, a gólpasszhoz. Lesz gombfocigála, feltérképezhetjük a vidéki foci helyzetét, miközben az ősi Mexikó életet és halált jelentő labdajátékáról is tanulhatunk.

2024. 06. 19. 12:30
Néprajzi Múzeum Múzeumok Éjszakája foci
Milyen programok lesznek a Néprajzi Múzeumban június 22-én? Fotó: Incze László Forrás: Néprajzi Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Néprajzi Múzeum kiállításaival nem csak Budapesten találkozhatunk. A Székátiratok című kamarakiállítás a Múzeumok éjszakája alkalmából egészen Bonyhádig utazik, ahol június 21-től augusztus 30-ig lesz megtekinthető. A tárlat egy speciális térbe, a Tűzoltómúzeum régi tűzoltósági épületébe költözik és a helyi kiállítás állandó tárgyai közé épül be, mint egy kortárs kiegészítése a hagyományos tűzoltó tárgykultúrának. Az installáció mozgékonyságát és térbeli adaptálhatóságát a palota adottságaihoz formálták a kurátorok, a fogadó intézményt pedig felkérték, hogy saját gyűjteményük egy székével egészítsék ki a kiállítást, helyivé és közössé téve a tárlatot.

Néprajzi Múzeum 2024 Múzeumok Éjszakája programok Budapest
A Néprajzi Múzeum megtartja 16 és 20 óra között a Családok éjszakáját is. Fotó: Néprajzi Múzeum/Incze László

Koncert a Néprajzi Múzeumban

Hazai pályán, a Városligetben a Néprajzi Múzeum nagyszínpadán három koncert (Rostás Móni és a Gypsi Mood’s, Los Andinos, Cimbaliband) és egy izgalmas hétköznapi tárgy, a kanna megszólaltatásából összeálló zenei produkció remélhetőleg megfogja az idesereglő szurkolótábort.

Főleg, miután a zene más szempontból is gólhelyzetbe kerül a múzeumban: az Üsztürü zenekarral zenés tárlatvezetésen vehetünk részt vagy Balogh Gusztáv és Horváth Márk gitárművészek előadását hallgathatjuk az Istennel talállak, testvérem. Cigány történetek című kiállításban. Mindemellett egy készülő kiállítás kulisszatitkaiba is betekinthetünk Citeravilág címmel, sőt a Néprajzi Múzeum kórusával együtt zengheti a közönség: Éljenek a víg nők! 

Gyerekprogramok a Múzeumok éjszakáján

A muzsikaszó a gyerekprogramok közül sem hiányozhat, a Szent Iván éjszaka hagyományaira épülő játékos, mesés foglalkozásokat tánc és zene fűszerezi majd. 

Mindez része a 16 és 20 óra között zajló Családok éjszakájának, amelyen Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona interaktív mesejátéka, a Laniakea Színház totyogóknak szóló előadása mellett kalotaszegi tájkollázsokat, amazóniai emlékképeket készíthetünk, kipróbálhatunk különleges fekhelyeket, furfangos logikai feladványokon töprenghetünk és körülnézhetünk a népek piacán.

A felnőttek természetesen éjszakába nyúlóan időzhetnek a Néprajzi Múzeumban. Ferencz Marcel építésszel bejárhatják az épületet, Étel-rejtők címmel fedezhetik fel a Kerámiateret, régi ponyvákra csodálkozhatnak rá a könyvtárban, flashmob részesei lehetnek, a hallássérültek jelnyelvi tolmácsolással, a külföldiek angol nyelvű tárlatvezetésen vehetnek részt, megnézhetik, miként értelmezték újra a népi mintázatokat a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói. 

A KV Társulat színházi előadásán keresztül megtudhatjuk, miként vált kétlelkűvé Erdős Kamill cigánykutató. Nagyabonyi Emese színművésznővel az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 című kiállítást járhatjuk be, de a Néprajzi Múzeum kiállításainak kurátoraira is számíthatnak a közönség tagjai, hogy a Múzeumok Éjszakáján ne partvonalról, csupán nézőként szemlélhessék a tárlatokat, hanem a pálya közepén játszva, jól célzott, személyre szóló néprajzi élményt passzoljanak hozzájuk.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.