Operation Sámán: különleges katonai hadműveletről készül akciófilm

A Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával különleges katonai hadműveletről készül akciófilm, amely 2025-ben érkezhet a mozikba.

Forrás: NFI2024. 06. 19. 13:00
Dyga Zsombor
Dyga Zsombor. Fotó: Hujber Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A film az Aranyéletet és a Köntörfalakat is jegyző Dyga Zsombor rendezésében, Dobos Tamás operatőrrel, Lajos Tamás producer irányításával készül. A fikción alapuló történetben magyar katonák hősiesen kiszabadítanak több száz embert egy háború sújtotta városból. A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,7 milliárd forint támogatást szavazott meg az Operation Sámán munkacímmel készülő mozifilm gyártására. A produkció egyedi kormányhatározat alapján további 1,067 milliárd forint támogatásban is részesül. 

A nagyszabású akciófilm megtörtént események alapján készül a Szupermodern Stúdió gyártásában Horváth Áron forgatókönyvéből, Dyga Zsombor rendezésében, Lajos Tamás producer vezetésével. 

A film bemutatja, amint a Magyar Honvédség több mint ötszáz embert, köztük majdnem kétszáz gyermeket kiszabadít egy ostromlott nagyvárosból. A napokon át tartó különleges hadműveletet hozza átélhető közelségbe az Operation Sámán munkacímű akciófilm. 

Filmünk a valóságból inspirálódva fiktív azaz kitalált, játékfilmes elemekkel színezi azt, és a cselekmény középpontjába egy magyar orvosnőt helyez. A történet során párhuzamosan fut és összefonódik a magyar katonák önfeláldozó küzdelmének szála a háborús városból kijutni próbálók elkeseredett menekülésével. A fináléban az apokalipszisbe süllyedő repülőtéren nincs már törvény, nincs rend – a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége dönt életről és halálról

 – árulta el az alkotócsapat a készülő film cselekményéről. 

Az Operation Sámán munkacímű film operatőre Dobos Tamás, vágója Barsi Béla és Hack Júlia, látványtervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László. A Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatást nyújt a filmhez. A forgatás augusztus elején kezdődik, főként magyarországi helyszíneken, és a filmet a tervek szerint 2025 őszén láthatja a hazai mozik közönsége. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.