Nyolcadik alkalommal adták át a Petőfi zenei díjakat

Kilenc kategóriában ismerte el a közmédia a hazai könnyűzene kiemelkedő előadóit és alkotásait. A Petőfi zenei díjakat az M2 Petőfi TV és a Petőfi rádió kultikus gyártóbázisán, az A38 hajón vették át a díjazottak. A nagyszabású eseményre dalpremierrel készült László Evelin és Pély Barna, extra produkcióval lépett fel Szőke Nikoletta, Sárik Péter, valamint a Negál, továbbá Nagy Adri a Phoenix RT-vel és a Here We Are együttessel.

Forrás: MTVA2024. 06. 09. 13:00
Az év felfedezettje, az Arcidra.
Az év felfedezettje, az Arcidra. Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közmédia küldetése, hogy új, értékteremtő hazai produkciókra irányítsa a nagyközönség figyelmét, és országos csatornákon mutassa be a magyar zene sokszínűségét, támogassa a zenében maradandót alkotni vágyó fiatalokat, valamint műsorokkal ünnepelje a gazdag zenei örökséget és sokszínűséget. Mindezekhez kapcsolódva évről évre könnyűzenei díjátadón ismeri el a műfaj meghatározó szereplőit és a feltörekvő tehetségeit. Idén kilenc kategóriában vehettek át díjat az előadók az A38 hajón az M2 Petőfi TV és a Petőfi rádió munkatársaitól, köztük a Kossuth-díjas és Petőfi zenei díj életműdíjas Nagy Ferótól, a Petőfi rádió Magyarock Nagy Feróval című műsor házigazdájától.

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat, az év női előadója Gubik Petra lett.
Átadták a Petőfi zenei díjakat, az év női előadója Gubik Petra lett Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A Petőfi zenei díj átadóján az év dala elismerést A dal 2024 nyertes produkciójának dalszerző énekese, László Evelin vette át, ezzel újabb díjat nyert a Legényessel.

Az intim üzenetet megfogalmazó szerzemény zenéjét és szövegét a férje ihlette, és lényege önmagunk elfogadása. Az eredetileg folk stílusú produkció a nép-, a rock- és a szimfonikus zene fúziójában csendült fel a dalválasztó döntőjében.

Szarka Tamás Kossuth-díjas és Petőfi zenei díjas előadóművész Otthon vagyunk című dala érdemelte ki a díjat az év zenei felvétele kategóriában.

A Felvidéket bemutató dal és a hozzá készült klip tavaly augusztus 20-án, az államalapítás emléknapján jelent meg. A felvidéki zeneszerző és a népviseletbe öltözött zoboraljai asszonykórus, valamint a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai énekét ikonikus helyszínek képsorai kísérik. A díjat Nagy Feró adta át.

Az év koncertje Ákos harmincéves szólókarrierjének ünnepi, Operában tartott előadása lett.

A nagyszabású jubileumi koncerten új formában – versekkel, kórus- és komolyzenei kísérettel – elevenedtek meg a Kossuth-díjas énekes, dalszerző, zeneszerző dalai, így a közönség egyszerre érezhetett nosztalgiát és kaphatott vadonatúj zenei és vizuális élményeket. Az előadóművész harmadik alkalommal részesült Petőfi zenei díjban: második alkalommal nyerte meg a kategóriát, a díj alapításának évében pedig az év férfi előadójának választották.

A Magna Cum Laude kapta az év együttese címet.

A zenekar 1999 nyarán egy gyulai, zeneszerető baráti körnek köszönhetően alakult meg, számos szakmai kitüntetéssel, egyebek mellett 2019-ben Artisjus-díjjal is elismerték munkásságukat. Az idén 25 éves zenekar jubileumi koncertjének felvételét június 15-én láthatják a Duna nézői, illetve Mező Misivel műsorvezetőként is találkozhatnak szombatonként a Jézus és… adásában. Az év együttese a koncertje miatt nem tudott részt venni a díjkiosztón, Galler András „Indián”, videóklip-rendező vette át a nevükben az elismerést.

Az év női előadója kategóriában a díjat Gubik Petra vehette át.

A Junior Prima díjas művészt nemcsak színházi előadásokban, hanem a Duna show-műsorainak fellépőjeként is láthatta már a közönség. A Csináljuk a fesztivált! döntőse volt, a Petőfi zenei díj – életműgála – Földes László „Hobo” műsorban blues műfajban mutatkozott be, A dal 2024 extra produkciójában Freddie-vel duettezett.

Fehérvári Gábor Alfréd „Freddie” az év férfi előadója.

Az immár kétszeres Petőfi zenei díjas énekes, műsorvezető a Csináljuk a fesztivált! legutóbbi évadának győztese. A közmédia dalversenyének extra produkciójában Gubik Petrával énekelt dalválogatást Szenes Iván születésének századik évfordulója tiszteletére, valamint Hobo dalfeldolgozással köszöntötte az idei életműdíjas előadóművészt a Duna gálaműsorában. Az énekes a Petőfi zenei díjátadón koncertje miatt nem tudott részt venni, ezért a díjat kollégája és barátja, Rátonyi Kriszta, a Duna műsorvezetője vette át.

Az év hangszeres előadója a Parno Graszt lett.

Az együttes zenei világát autentikus cigány folklór adja, dalaik hagyományos hangszereléssel – kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő – születnek. Céljuk, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját, emellett új szerzeményekkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegekkel gazdagítják a néphagyományokat. A zenekar alapító dalszerzője, Oláh József a Duna idei dalválasztó műsorában az elődöntős versenyzőket segítette daluk áthangszerelésében. A díjátadó időpontjában koncertező zenekar nevében az elismerést Oláh József felesége, Oláhné Borbély Kata vette át.

Az Arcidra az év felfedezettje lett.

A dal 2024 döntős zenekarának hangzásvilága egyszerre progresszív és konzervatív, illetve közönségbarát pop és gondolatébresztő underground-alter stílusú. A 2020-ban alakult együttes a Duna dalversenyében nem csak a szakmai zsűrit győzte meg, a közönséget is meghódította.

Az év rádiós koncertje elismerést a 4S Street kapta.

A 2018-ban alakult zenekar a Petőfi rádióban adott minikoncertjét rangos díjra váltotta. Idén jelent meg harmadik albumuk, a bemutatón Vikidál Gyula is fellépett. Az erdélyi magyar, indie-pop-rock együttes 2022-ben az év zenekara lett.

Az esemény új magyar dalok megszületését is ösztönözte, dalpremierrel érkezett az év dala címmel elismert László Evelin.

A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus-díjas Pély Barna vadonatúj, a magyar sportolókat buzdító, a párizsi olimpiára írt dalát hozta el a közönségnek, amelyhez az MTVA készített klipet. Az előadóművész zenekara vonósokkal és vokalistákkal egészült ki a különleges alkalomra. A díjátadó lehetőséget teremtett a generációk és a műfajok találkozására, Szőke Nikoletta Sárik Péterrel és A dal 2024 döntősével, a Negállal lépett színpadra. A Petőfi zenei díj az év hangszeres előadója elismeréssel kitüntetett jazz-zongoraművész az idei dalválasztó elődöntőjében szakmai tanácsaival segítette a rockbandát. A dalverseny egy másik új formációt is életre hívott A dal versenyzőiből, Nagy Adri, a Here We Are zenekarral és a Phoenix RT-vel énekelt.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.